IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарство срещу рак изпрати акциите на OSI Pharmaceutical със 137% нагоре

11:17 | 27.04.04 г.
Автор - снимка
Създател
Лекарство срещу рак изпрати акциите на OSI Pharmaceutical със 137% нагоре
Инвеститорите в очакване на данните за потребителското доверие за САЩ

Биотехнологичният индекс BTK, който се котира на американската фондова борса AMEX, достигна нов годишен максимум след като се повиши с 2,45% до 562,58 пункта.

Той бе подкрепен от добрите новини, свързани с разработваните продукти за лечение на рак. Компанията OSI Pharmaceuticals, произвеждаща лекарствения продукт Tarceva съвместно с компаниите Genentech и Roche Holding за третиране на ракови заболявания, обяви, че пациентите, лекувани с Tarceva са живели по-дълго в сравнение с тези, третирани с плацебо.

Компанията обяви още, че оцеляването в резултат на ползването на подобрения лекарствен продукт е нараснало с 33% в сравнение със същото преди близо 6,5 месеца. Лекарството вече е преминалo успешен тестов период върху близо 800 души и се очаква до 2007 г. продажбите на Tarceva да се удвоят до 1 млрд. долара годишно.

След обявяване на новината акциите на компанията се повишиха с над сто процента, като в крайна сметка затвориха с 138,86% нагоре до 91,10 долара за брой, с което компанията добави близо 2 млрд. долара към пазарната си капитализация.

Повишение отбелязаха още книжата на Genentech - с 11,3% до 131,59 долара и Roche Holding - с близо 5% до 107,25 долара за брой.

Изнесените вчера данни за началното жилищно строителство за март значително надминаха пазарните очаквания. Анализаторите очакваха продадените нови жилища да бъдат 1,17 млн., а те се оказаха 1,23 млн. Добрите данни се използваха като оправдание от някои инвеститори да “приберат част от печалбата” и те отново повдигнаха въпроса за по-скорошно от очакванията повишение на лихвените равнища в САЩ.

Щатските индекси се търгуваха през по-голямата част от деня на отрицателна територия, като в крайна сметка Dow Jones затвори с 28,11 пункта (0,27%) надолу, а технологичният Nasdaq се понижи с 0,63% до 2 036,77 пункта.

Сред губещите акции бяха тези на бяха чип-компаниите, мрежовите и сторидж-компаниите, а на положителна територия завършиха книжата на повечето биотехнологични компании.

Това, което ще вълнува днес инвеститорите и ще определи тона на търговията, ще бъде индексът на потребителското доверие за САЩ за април, който ще бъде изнесен в 17:00 часа българско време.

Официалните очаквания на анализаторите са стойността му да е 88,3 пункта, колкото бе и предишната му стойност, но неофициално инвеститорите определено очакват значително по-висока стойност, след като компаниите в по-голямата си част изнасят значително по-добри тримесечни резултати.

Теодор Минчев
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още