IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

72% е средният годишен ръст на печалбата на eBay за последните 5 години

17:28 | 21.04.04 г.
Автор - снимка
Създател
72% е средният годишен ръст на печалбата на eBay за последните 5 години
Инвеститорите с интерес очакват резултатите на eBay за първото тримесечие

Компанията eBay с право може да се определи като любимка на инвеститорите. Независимо от това, че е интернет компания, тя винаги е била “остров на спасение” за инвеститорите в трудни моменти.

За последната една година компанията е отбелязала ръст в цената на акциите си с 65%, което доведе до регистриране на историческа най-висока стойност този месец, превишаваща дори цените от технологичния бум през 2000 г. Това е безспорно постижение, с което малко компании могат да се похвалят.

В навечерието на излизане на резултатите на eBay може би много хора се питат дали става въпрос за същата компания, която винаги е надминавала очакванията на анализаторите и реализира огромен растеж.

За последните пет години средногодишния ръст в печалбата е бил 72%, а за следващите 5 очакванията на анализаторите са за среден ръст с 37.5%. Очакваният ръст в продажбите за следващата година е в размер на 30.9%, който е значително под това, което сме свикнали да виждаме.

В крайна сметка компанията расте и е напълно логично да се наблюдава забавяне в темпа на растеж на продажбите и на печалбата. Дали инвеститорите обаче осъзнават това и дали с достигане на исторически най-висока стойност не се очаква много повече от резултатите и от следващото тримесечие ще стане известно тази вечер след изнасянето на данните.

Безспорно компанията ще изнесе отлични и най-вероятно по-добри тримесечни резултати от официалните прогнози на анализаторите. За това ще спомогнат набор от фактори, като подемът в отрасъла (това се доказа и от резултатите на Yаhoo), както и слабостта на щатския долар през по-голямата част на първото тримесечие.

Едва ли ще бъде много трудно за eBay да надхвърли направената преди близо 3 месеца прогноза за печалба от 26 цента на акция, която още тогава бе определена от анализаторите, като твърде консервативна. Това, което ще следят инвеститорите, е по-скоро с колко ще бъде превишена прогнозата и какво ще е изявлението на компанията за следващото тримесечие.

В момента акциите на компанията се търгуват при коефициент цена/печалба (Р/E) 109.65, а очакваното Р/E за догодина е 51.17. Това само по себе си говори много, особено за очакванията на инвеститорите за бъдещето. В този аспект дори най-малката нотка на негативизъм може да има изключително негативно влияние върху по-нататъшното движение на цената.

В перспектива пред компанията стоят редица евентуални проблеми, които могат да повлияят на бъдещите й приходи, като скъпият долар и сериозната конкуренция, появяваща се в лицето на големи фирми като Yahoo и Amazon.

Всички станахме свидетели на това как компании излизат с резyлтати, много по-добри от очакванията, и бележат сериозно понижение в цената си. Това идва да ни покаже какви са очакванията на инвеститорите за растеж при някои компании.

eBay e сред компаниите, за които инвеститорите винаги очакват много повече, и досега групировката съумяваше да отговори на тези изисквания. Дали това ще стане и този път ще видим след излизането на резултатите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 29.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още