IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гей браковете в САЩ вкарват компаниите в големи социални разходи

15:21 | 24.03.04 г.
Автор - снимка
Създател
Гей браковете в САЩ вкарват компаниите в големи социални разходи
След като разрешиха гей браковете в Калифорния, за един ден се ожениха над 4000 двойки

Дебатът за узаконяването на гей браковете в САЩ може да доведе до драстични промени на социалното осигуряване, коментира USA Today.

В някои щати промяната е почти факт, което означава, че някои компании и държавни организации ще бъдат задължени от закона да плащат здравни и социални осигуровки на съпрузите от един и същ пол.

Компаниите, които не предлагат издръжки на неработещия партньор, ще бъдат задължени да му плащат здравните осигуровки. Това означава, че разходите по здравно осигуряване за компаниите ще се завишат значително след узаконяването на хомосексуалните бракове.

В момента в САЩ 7000 компании плащат издръжка на неработещите съпрузи или съпруги на своите служители, сочат данните на гей отганизацията Кампания за човешки права.

Женените или омъжените гей служители ще могат да ползват по-голям отпуск, за да могат да се грижат за своя съпруг или съпруга.

В момента в САЩ единствено в Калифорния могат да се сключват гей бракове. Разрешението стана факт през февруари след редица скандали.

Противоречията започнаха през ноември 2003 г., когато Върховният съд на Масачузетс отсъди, че е противоконституционно да се забранява на хомосексуални двойки да встъпват в брак. Това решение, както дадената зелена светлина за гей бракове в Калифорния, предизвика истински вълна на възмущение в консервативна Америка.

Според политически анализатори именно гей гласовете ще решат битката за Белия дом между консерватора републиканец Джордж У. Буш и либерала демократ Джон Кери.

Засега Джон Кери, кандидат-президент на демократическата партия за изборите на 2 ноември, отказва да подкрепи узаконяване на гей браковете. Той обаче застана зад правото на гражданските организации и синдикатите да защитават хомосексуалистите.

Предишният президент и кандидат на Демократическата партия Бил Клинтън спечели всеобщата подкрепа на гей обществото като позволи на хомосексуалистите да ходят в казарма. Според анализатори Кери може да спечели изборите, ако твърдо застане в подрепа на гей браковете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 06.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още