IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очаква се Fed да повиши лихвите в САЩ за 10-ти път с 25 пункта

Срещата на Федералния резерв за паричната политика (FOMC) ще започне в 15,00 ч българско време, докато решението за лихвените проценти ще бъде обявено към 20,15 ч

10:45 | 09.08.05 г.
Очаква се Fed да повиши лихвите в САЩ за 10-ти път с 25 пункта
По-късно днес Щатският федерален резерв (Fed) ще се събере за редовното си заседание, на което ще бъде обсъдена и евентуалната промяна на равнището на краткосрочните лихви в САЩ. Според повечето анализатори Fed ще прибегне до 10-то поредно повишение на лихвите с 25 базисни пункта, като по този начин те ще достигнат най-високото си ниво от август 2001 г.

Въпреки че част от икономистите очакваха Fed да замрази временно повишението на лихвите, настоящите прогнози са, че те ще продължат, докато нивото на лихвения процент достигне 4,25% на годишна база.

"Мисля, че Fed ще продължава да повишава лихвите с четвърт процент на всяко следващо заседание," каза Дейвид Уейс от Standard & Poor's.

В края на миналия месец стана ясно, че щатската икономика е регистрирала ръст за второто тримесечие от 3,4 на сто, докато очакванията на анализаторите бяха за повишение от 3,5 на сто.

За първото тримесечие на годината БВП на САЩ показа ръст от 3,8 на сто. Това бе деветото поредно тримесечие на ръст от над 3% - ниво, което анализаторите определят като обнадеждаващо.

Миналата седмица бяха обявени нови 207 хил. новосъздадени работни места за юли в неселскостопанската сфера на страната, което бе с 27 хил. повече от очакванията на анализаторите.

Срещата на Федералния резерв за паричната политика (FOMC) ще започне в 15,00 ч българско време, докато решението за лихвените проценти ще бъде обявено към 20,15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още