IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в страните-кандидати за ЕС бележат ръст от 14%

14:58 | 18.02.04 г.
Автор - снимка
Създател
Инвестициите в страните-кандидати за ЕС бележат ръст от 14%
Американските инвестиции на Стария континент бележат спад

Инвестициите в страните-кандидати за Европейския Съюз (ЕС) са се увеличили с 14%, сочи изследване за инвестициите в Европа (European Investment Monitor 2003), подготвено от Ърнст и Янг. Докладът представя анализ на инвестициите в Европа за 2002 г., разделени по държави, източници и сектори.

Общият брой на инвестиционните проекти е намалял с 4%, като инвестициите на САЩ са намалели с 16 на сто, сочат данните.

Съществена промяна през последните години е изместването на инвестициите извън членовете на ЕС.

В сравнение с 2000 г., делът на вътрешните инвестиции към страни извън ЕС се е увеличил от 20% на 32%. Само през 2002 г., инвестициите в страни-членки на ЕС са намалели с 11%, докато инвестициите в останалите европейски държави са се увеличили с 21%.

“Основният извод от това изследване е, че за привличането на инвеститори общоикономическите фактори са по-важни от това дали сте член или не на ЕС. Стабилна икономика в съчетание с ниски разходи и гъвкава система за заетост са причината толкова много инвестиции през последните години да се насочат към държави като Чешката република, а напоследък и Русия и Турция”, коментира Бари Брайт, ръководител на екипа за регионални проучвания в Ърнст и Янг Лондон.

Това ясно личи от факта, че за първи път градове като Санкт Петербург и Истанбул са сред 20-те най-предпочитани места за инвестиции.

Великобритания запазва първо място при привличането на инвестиции, като нейният дял е 19% от всички инвестиции. Франция е на второ място с дял от 13%. Финландия и Италия най-силно усещат намаляването на броя на инвестиционните проекти в сравнение с 2001 г.

Инвестициите в Италия са намалели с 44%, а във Финландия – с 33%. От страните-членки на ЕС единствено Португалия отбелязва значителен растеж на инвестициите – 23%.

Инвестициите в софтуерния сектор на Великобритания се увеличават от 29% на 36% през 2002 година. Във фармацевтичния сектор обаче Франция привлича повече инвестиции (19%) в сравнение с Великобритания (17%).

Чехия изпреварва и Франция, и Великобритания, за да заеме първо място при разпределението на инвестиции в сектора за производство на автомобилни части – 18%.

Според вида инвестиции производствената сфера запазва първо място с 46% от всички проекти, като е увеличила дела си от 41% през 2001.

САЩ остава най-големия инвеститор в Европа през 2002 г., въпреки спада на американските инвестиции с 16% в сравнение с 2001 г.

През 2002 г. делът на САЩ е 33% от всички инвестиции, а през 2001 г. той е бил 37%. Забелязва се чувствителен спад на проектите с голям мащаб. Част от “инвестиционната дупка”, която оставят САЩ, е запълнена от инвеститори от Далечния Изток (Китай, Япония, Южна Корея) и от европейски държави като Франция, Германия и Италия.

Инвестициите от трите европейски държави са по-скоро в страни извън ЕС, отколкото в държави-членки на съюза.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още