IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на цените на кафето принуждава фермерите да отглеждат кока

14:36 | 09.12.03 г.
Автор - снимка
Създател
Спадът на цените на кафето принуждава  фермерите да отглеждат кока
Цената за кафето през последните 5 години падна с около 20%

Спадът в цените на кафето в глобален мащаб дава мощен тласък на търговията с наркотици, сочи проучване на британската неправителствена организация Оксфам, цитирано от FT.

Перспективата да останат без препитание принуждава фермерите вместо кафе да отглеждат други култури включително и такива, от които се произвеждат наркотици.

Най-тежко е положението в силно зависимите от кафето икономики в Африка и Латинска Америка.

Според Оксфам вината за ниските цени на кафето е на четирите най-големи компании за кафе - Sara Lee, Kraft, Nestle и Procter & Gamble. Според данните на Оксфам голямата четворка е разклатила пазара, чрез нелоялна конкуренция и не е предприела никакви действия за защита на фермерите и осигуряване на елементарен стандарт за живот.

По данни на Оксфам, 25 млн. фермери от целия свят са засегнати от резкия спад в цените на кафето. Цените на кафето в реални измерения са по-ниски, отколкото са били през последните 100 години и тази култура бързо става нерентабилна, твърдят специалисти от Оксфам.

Само от 1998 г. до сега цената на кафето в световен мащаб е паднала със 17 процента. Причина за спада е и глобалното свръхпроизводство в Бразилия и Виетнам. Азиатската страна се превърна във втория по големина производител на кафе в света след Бразилия и бълва огромни количества на пазара и подбива цените.

Публикуването на доклада на Оксфам съвпада със срещата на кафейната индустрия, фермери и международни институции, която започна в Женева, във вторник.

В Етиопия – родината на кафето, където от 3000 години се пие ароматната напитка, повечето фермери са заменили отглеждането на културата с канабис и кока. Същият феномен се наблюдава и в Перу. Това е напълно обяснимо, като се има предвид, че в латиноамериканската страна един паунд кафе струва 60 цента, докато същото количество кока струва 3 долара.

В Етиопия кафето е жизненоважно за икономиката на бедната африканска страна, в която с отглеждане на културата се занимават 700 000 фермери. Приходите от износ на кафе в страната са спаднали от 70 на сто от експортните приходи на страната до едва 30 процента само в рамките на 5 години, като Етиопия е изгубила за този период 830 млн. долара от нереализирани експортни приходи.

В страната изключително популярно е станало отглеждането на храста кат /khat/, от който се произвежда амфетамин, забранен в Европа и САЩ.

Приходите от наркотика за последните пет години са се удвоили до 58 млн. долара годишно. Дрогата, която се дъвче и има ефект на стимулант е изключително популярна в Етиопия и е хит на европейския пазар за наркотични вещества. Според Оксфам, ако тази тенденция продължи, той ще измести кафето като основна експортна стока на Етиопия в рамките на 10 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още