IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хакери заплашват банките в Гърция, очакват откуп в биткойни

Готвените атаки са от вида DDoS, с каквито бяха блокирани сървърите на ЦИК у нас

15:03 | 30.11.15 г. 2
Хакери заплашват банките в Гърция, очакват откуп в биткойни

Хакерска група, нарекла се Armada Collective, е заплашила със срив системата за електронно банкиране в Гърция, съобщава англоезичното издание на „Катимерини“.

Според информация на медията хакерите ще опитат да блокират работата на банките с DDoS атаки (това става чрез задаване на множество заявки от уникални IP-адреси до сървърите в опит да ги претоварят и блокират работата им – бел. ред).

В четвъртък (3 декември) хакерите ще атакуват три банки в южната ни съседка, независимо дали ще получат откуп от властите или не. Ако до края на деня (30 ноември) обаче не получат желаните средства под формата на биткойни, ще бъдат извършени и допълнителни атаки над системата.

В отговор на тези заплахи Гърция е сформирала специална група, която да неутрализира атаките. В нея участват представители на централната банка, Националната служба за сигурност и службата срещу финансовите престъпления.

Самата хакерска група не е неизвестна. В последните седмици тя атакува и други „жертви“ в Швейцария и Тайланд.

Атака от типа DDoS беше извършена срещу сървърите на Централната избирателна комисия в България в деня на местните избори, провели се на 25 октомври. Тогава в рамките на 10 часа към сайта на Комисията бяха изпратени над 530 млн. заявки, като проверката показа, че част от тях са извършени от IP-адреси във Виетнам, Турция и САЩ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
doc
преди 8 години
porednata glupava statia za "loshia" bitcoineto malko po-interesni ***,pri tova samo ot dneshttp://***.coindesk.com/barbados-central-bank/http://themerkle.com/news/fractured-european-payment-system-creates-opportunity-for-bitcoin/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
vstoykov
преди 8 години
Няма лоша реклама. Банките си мислят, че правят черен PR, обаче може и да грешат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още