IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пиратите на музика ще се вихрят поне още 5 години

14:19 | 23.09.03 г.
Автор - снимка
Създател
Пиратите на музика ще се вихрят поне още 5 години
Пазарът на пиратска музика ще остане кошмарът на големите музикални компании още най-малко 5 години, ограничавайки перспективите за увеличение на броя на сайтовете, които продават легално музика онлайн. Това гласят данните от проучване на компанията за пазарни изследвания Informa Media.

Според оповестените резултати световните онлайн продажби на музика (в които се включват продажбите на дискове от търговски сайтове като Amazon.com и услугите за платено сваляне на музика като iTunes на Apple Computer) ще достигнат 3,9 млрд. долара през 2008 г., срещу 1,1 млрд. през 2002 г.

В същото време загубите от неосъществени продажби на музикалната индустрия заради пиратство ще се увеличат от 2,4 млрд. долара до 4,7 млрд.

Увеличението на броя на потребителите на високоскоростен интернет увеличи възможността за безплатно теглене на музика. Музикалната индустрия пък въведе услуги за онлайн продажба. Те обаче все още не се радват на голям интерес от страна на потребителите.

С появата на руски и китайски софтуер за незаконна обмяна на файлове перспективите пред големите музикални компании се помрачават допълнително.

Положителното е, че се увеличава частта на онлайн продажбите на музика от общия оборот на музикалния пазар. Очаква се тази част да се повиши от 4,5% през 2002 г. до 12% през 2008 г.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 09.08.05 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още