IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Въпреки досегашния си неуспех електронните книги имат бъдеще

12:15 | 16.09.03 г.
Автор - снимка
Създател
Въпреки досегашния си неуспех електронните книги имат бъдеще
Най-голямата световна книжарница Barnes & Noble прекрати дейността си, свързана с продажба на електронни книги. Специалистите в областта обаче не оценяват този факт като отчайващ за бъдещето на подобна търговия.

Падането на цените на компютрите и промяната в потребителските нагласи дават основа за очаквания, че занапред електронната книга ще се реализира на пазара все по-добре.

"Идеята за сваляне на литературни произведения от интернет не се увенча с очаквания успех", заявява Даниел Блекман Barnes & Noble, обяснявайки причините за затварянето на онлайн магазина на книжарницата.

"Вярваме, че за подобна дейност ще има пазар, но нещата все още не са достатъчно избистрени и за момента не можем да си позволим да продължим", добавя Блекман.

Също както музиката, литературните произведения (например пълната колекция от творбите на Шекспир) могат да се съберат на запаметяващо устройство с големината на дъвка. Електронните книги могат да бъдат четени на компютър, лаптоп или други преносими апарати, функциониращи с експлоатационни системи Palm или Microsoft.

Вероятните почитатели на електронната книга са младите фенове на новите технологии, свикнали да четат повече изписаното на екрана, отколкото писмен текст в книга. Броят на тези младежи все повече се увеличава, смята Ричърд Дохърти, директор в изследователската агенция Envisioneering Group.

През 2002 г. в САЩ са продадени по-малко от 500 000 електронни книги, срещу над 1,5 млрд. печатни. Това гласят данните, предоставени от чикагския Ipsos-Insight институт.

През 2000 г., когато повечето хора полудяха по всичко, свързано с интернет, свалянето на книги от мрежата се превърна в истинска сензация. Анализаторите предвиждаха оборотът от подобна дейност да достигне 250 млн. долара до 2005 г.

От друга страна, опасенията, че пиратството може да засегне и областта на литературните издания спираха съвременните професионални автори да пускат последните си заглавия в електронен формат.

Все пак Palm, Microsoft и Adobe продължават да подобряват специализирания си софтуер за четене на електронни книги, който засега остава безплатен. Palm, Adobe и онлайн магазинът Amazon.com, който също предлага художествени произведения за сваляне от мрежата, обявиха наскоро, че не възнамеряват да променят радикално пазарната си стратегия в тази насока.

"Смятаме, че технологията на електронните книги има голямо бъдеще в дългосрочен план", обяснява Ръсел Брейди от Adobe. "Пазарът не се разви толкова бързо, колкото очаквахме, но ние със сигурност ще продължим да инвестираме в сектора", добавя той.

Онлайн книжарниците са обнадеждени и от бързото развитие на пазара на джобните компютри и по-ниските цени на лаптопите: отлична възможност за четенето на електронната литература. Над 20 млн. джобни компютъра са продадени до този момент, като цената на някои модели е по-ниска от 100 долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още