IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродисни в затруднено положение за първи път от 1994 г.

11:50 | 01.08.03 г.
Автор - снимка
Създател
Евродисни  в затруднено положение за първи път от 1994 г.
Засегнат от икономическата криза в областта на туризма, увеселителният парк Евродисни съобщи, че за първи път от 1994 г. не е в състояние да погаси "някои от банковите си задължения" през 2003 и 2004 г. поради ниска посещаемост.

Евродисни отчете спадане на оборота с 7% до 275,6 млн. евро за третото тримесечие (април-юни) на финансовата 2002-2003. Като причина за това от увеселителния парк посочиха "продължителното и значително забавяне" в областта на туризма в Европа и "честото спиране на работа заради многобройните стачки" във Франция.

Според Евродисни дори и в тази обстановка отчетените резултати за последното тримесечие са "много по-негативни от предвиденото" и паркът няма да е в състояние да достигне първоначално очакваното ниво на посещаемост.

Ето защо от увеселителния комплекс смятат, че "вероятно няма да успеят да покрият някои от задълженията си към банките" през 2003 и 2004 г.

Евродисни, който отвори първия си увеселителен парк във Франция през 1992 г., не е имал подобни трудности от 1994 г., когато се наложи компанията да прибегне до финансово преструктуриране, увеличавайки капитала си, а задълженията й към банките бяха погасени от американския парк-майка Дисни.

Посещаемостта за миналата година е била 13,1 млн. човека, което е малко под предвижданията, според финансовия директор по това време Серж Наим. Очакваната посещаемост тогава е била 16 млн. човека.

Въпреки всичко новият финансов директор на Евродисни Андре Лакроа е оптимистично настроен. "Дори ако туризмът изживява труден период в момента, вярвам, че скоро Дисниленд-Париж отново ще се превърне в най-желаната туристическа дестинация в Европа".
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още