IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хилари Клинтън в оспорвана битка с Хари Потър

12:48 | 13.06.03 г.
Автор - снимка
Създател
Хилари Клинтън в оспорвана битка с Хари Потър
Петият роман за Хари Потър, чиято премиера в САЩ, Великобритания, Канада и Австралия е на 21 юни може да се окаже не чак такъв голям пазарен хит, както предишните издания за малкия вълшебник, смятат специалисти.

Поръчките чрез гиганта за online книжна търговия Amazon, за последната част от приключенията на Хари Потър, чието оригинално заглавие е "Harry Potter and the Order of the Phoenix" са четири пъти по-големи отколкото за предишната книга "Хари Потър и Огненият бокал", която бе публикувана през 2000 г. Поръчките обаче отбелязват рязък спад през последните седмици, което охлади ентусиазма на издатели и търговци. Засега online поръчките в САЩ са стигнали 1 милион, а във Великобритания 500 000, което се счита за пълен провал, въпреки добрия старт, коментират специалисти.

Последните изследвания на J.P.Morgan показват, че интересът към Хари Потър бележи съществен спад, даже сред най-фанатичните фенове на героя на писателката Дж. К. Роулинг.

Според J.P.Morgan за добрите продажби на петата книга, няма да помогне и скорошния шумен скандал, свързан с Хари Потър. Части от романа бяха откраднати от шофьора в печатницата, където се публикува книгата и се опита да ги продаде на британския таблоид The Sun за 25 хил. паунда.

Според експерти, причината за спада на популярността на Хари Потър се крие в това, че феновете са се изморили от очакване петата книга да излезе на пазара.

Предишната книга - "Хари Потър и Огненият бокал" излезе на пазара преди три години.

Американският издател Scholastic вече започна една от най-скъпите маркетингови кампании в историята и е подготвил 8.5 милиона издания за книжарниците. Много съмнително е обаче дали книгата ще се продава на предварително обявената цена, заради лошите прогнози. Очакванията са издателите да пуснат романа в продажба със значителна отстъпка от 40% от първоначално обявената цена от 30 долара.

Специалистите са категорични, че в близко време лидер по продажби в САЩ ще стане автобиографията на Хилари Клинтън, където съпругата на бившия американски президент за пръв път говори за аферата с Моника Люински, която едва не изхвърли Клинтън от президентския пост.

Специалисти вече нарекоха книгата на Хилари Клинтън бестселър номер 1 в мемоарната литература. Бившата президентска съпруга и настоящ сенатор от Ню Йорк вече получи 8 млн. долара за мемоарите и ще вземе процент от продажбите.

Очаква се скоро да бъде заснета и киноверсия на книгата, което най-вероятно ще вдигне още повече продажбите. Според специалисти това е точно премерен пазарен ход, тъй като филмът, за който вече водещи холивудски звезди вече проявиха претенции да участват в проекта, вероятно ще излезе през средата на 2004 г. - точно в разгара на кандидат-президентската кампания в САЩ.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 03.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още