IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 24 юли

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:04 | 24.07.15 г.
Акцентите в бизнеса на 24 юли

В България

Парламентът се отказа от разглеждането на първия проект на промените в Конституцията, внесен от мнозинството преди месец. Малко по-късно ГЕРБ, Реформаторският блок (РБ), ДПС, Патриотичният фронт (ПФ), АБВ и Българският демократичен център (БДЦ) внесоха нов проект за промени в Конституцията.

По време на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин съобщи, че правителството готви нова демографска стратегия, която ще бъде представена през есента

В селскостопанския сектор земеделски производители от няколко области протестираха срещу изискването за монтирането на нивомери на ведомствените бензиностанции. Стопаните демонстративно и групово зареждаха земеделска техника по бензиностанциите, като на места това причини задръствания, включително на международни пътища.

Във финансовия сектор една от водещите новини е за доходността на универсалните пенсионни фондове, които към края на юни са постигнали 5% доходност на годишна база. Волатилността на финансовите пазари в последните месеци може да се е отразила на инвестициите на пенсионните фондове.

Общият обем на лошите и преструктурирани кредити (без овърдрафтите) регистрира осми пореден месец на спад, считано на годишна база. Само през юни обемът им намалява със 111 млн. лв., докато през май спадът беше с 10 млн. лв. за месец.

По света

Новините от съседна Гърция продължават. Към експертите на МВФ, ЕК и ЕЦБ в преговорите с Атина се присъединява и представител на Европейския механизъм за стабилност, с което тройката се превръща в квартет.

В резултат на икономическата криза в страната се оказва, че най-малко 11 000 гръцки компании са намерили убежище в България. Според компании, които вече са се установили в страната, в България има данъчна и законова стабилност и благоприятна среда.

Междувременно руският премиер Дмитрий Медведев заяви в интервю, че проектът за газопровод „Южен поток" умря по вина на чиновниците от Брюксел. Според него Русия е била готова да изпълни проекта, направила е приготовления, изхарчила е доста пари, но брюкселските чиновници не са могли да постигнат съгласие и са "развлачили" проекта.

Медведев обаче още не е загубил своя оптимизъм за реализацията на проекта „Турски поток”. Той очаква подписването на споразумение между Турция и Русия за изграждането на газопровода.

И ако руският премиер се опитва да се справи с газовата индустрия, то президентът на страната Владимир Путин има друга задача - да превъзпита проблемното си дете Крим, след като Федералната служба за сигурност стартира криминални разследвания срещу трима високопоставени представители на правителството на Крим, обвинявайки ги в корупция и други престъпления.

И една оценка от финансовия свят. След като златото бе поставено под силен натиск през тази седмица, потъвайки до 13-годишно дъно под 1 100 долара за тройунция, от Morgan Stanley смятат, че ситуацията на пазара може да стане още по-лоша, поради което експертите не изключват дори спад на цената до 800 долара за тройунция.

На борсата

Енергоремонт холдинг АД завърши второто тримесечие на 2015 г. с печалба от 503 хил. лв., показва финансовият отчет на дружеството, публикуван чрез БФБ-София. За сравнение – дружеството спечели 103 хил. лв. през същия период година по-рано.

Препоръчваме

В съвременния технологичен свят малко са хората, които не ползват поне една социална мрежа. Оказва се обаче, че в България потребителите сме малко повече, след като заемаме първо място в Европа по използване на технологиите за достъп до социалните мрежи.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още