IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ поиска Русия, Франция и Германия до опростят част от дълга на Ирак

12:50 | 11.04.03 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ поиска Русия, Франция и Германия до опростят част от дълга на Ирак
САЩ призова Русия, Франция и Германия да допринесат за следвоенното възстановяване на Ирак, като опростят част от иракския дълг, натрупан при режима на Саддам Хюсеин.

Предложението на САЩ бе отправено от американския заместник министър на отбраната Пол Улфовиц.

В петък лидерите на Русия, Франция и Германия, които бяха против военно решение на иракската криза, ще обсъдят в Санкт-Петербург редица въпроси относно бъдещето на Ирак.

На срещата ще бъде поставен и въпросът за ролята на САЩ за възстановяването на икономическия и политическия живот в близкоизточната страна, както и координирането на отношенията на трите държави с Вашингтон.

"Надявам се, че Русия, Франция и Германия ще обмислят опрощаването на крупни части от иракския дълг, натрупан от диктатора /Саддам Хюсеин/ за оръжейни доставки, строежи на дворци, както и за поддържане на режима на репресии", каза Улфовиц пред сенатската комисия по въоръжените сили.

Ирак дължи на Русия и Франция по над 8 млрд. долара, получени главно съгласно договора, сключен от иракското правителство по време на Иракско-иранската война през 80-те години. Русия, тогава част от Съветския съюз, бе главният оръжеен доставчик на Ирак.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още