IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От ОПЕК предвиждат рязък спад на цената на петрола след войната в Ирак

11:24 | 24.03.03 г.
Автор - снимка
Създател
От ОПЕК предвиждат рязък спад на цената на петрола след войната в Ирак
Президентът на Организацията на страните-износителки на петрол /ОПЕК/ Абдула Ал Атия изказа опасения, че допълнителното количество петрол на пазара в момента, може да доведе до рязък спад на цените на "черното злато" след края на войната с Ирак.

"Уверен съм, че пазарът не изпитва недостиг на петрол в настоящия момент. Обезпокоен съм обаче от това което ще се случи, когато цената на петрола започне да пада," заяви Ал Атия цитиран от Ройтерс.

Днес обаче цените на нефта започнаха леко да се вдигат, след като бяха стигнали най-ниски нива от четири месеца. Причина за обрата в ценовата ситуация са предположенията, че ожесточените боеве при подстъпите към Багдад при река Назирях, могат да причинят сериозни проблеми с доставките на петрол от Близкия изток.

Цените на фючърсите за май на петрол сорт "Брент" скочиха с 80 цента до 24.75 долара за барел на борсата в Лондон тази сутрин. Цената продължава нагоре, като в момента е на 25.15 долара за барел.

Цените на нефта бяха повлияни и от спирането на добива и износа от три терминала в Нигерия, собственост на гиганта Royal Dutch/Shell поради етнически сблъсъци в региона.

Shell, който е най-големият чужд производител на петрол в Нигерия, обяви, че добива и експорта от тези терминали ще бъде отложен или напълно спрян, ако ситуацията остане напрегната. Това ще бъде сериозен удар,тъй като от засегнатите находища се добиват 800 000 барела петрол на ден. Двете най-големи петролни компании в Нигерия - Shell и ChevronTexaco експортират половината от добива на петрол в Нигерия.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още