IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските инвеститори с все по-голям интерес към златото

Ценният метал става по-привлекателна алтернатива на еврото след последните ограничения върху гръцкия банков сектор

20:34 | 29.06.15 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>
<br />

Снимка: Ройтерс


Европейските инвеститори купуват все повече злато, след като сътресенията в Гърция го направиха по-привлекателна алтернатива на еврото, съобщава Bloomberg.

Търсенето на суверенни златни монети от гръцките купувачи се е увеличило средно с два пъти през петте месеца до юни, твърди U.K. Royal Mint. Онлайн търговецът на дребно CoinInvest.com, заяви, че продажбите през събота и неделя отчитат най-високи си нива от ограничението за теглене на пари в брой на Кипър от 2013 г. насам. Компанията отчита, че все повече германски, френски и гръцки купувачи се опитват да закупят ценния метал.

Инвеститорите търсят спасителен вариант, след като Гърция наложи капиталов контрол, затвори банките и спря продажбата на златни монети най-рано до 6 юли. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд посочиха, че са достигнали до границите на възможностите си в защитата на Гърция и че не могат да предложат още отстъпки на правителството, за да се отдръпне страната от ръба на пропастта.

„Повечето от по-разпространените ни златни монети са продадени“, заяви Даниел Марбрюгер, директор на базираната във Франкфурт CoinInvest.com. „Когато хората научиха, че гръцките банки ще бъдат затворени, се замислиха, че може би не е лоша идея да вложат известна част от парите си в злато“.

В понеделник GoldCore Ltd., която купува и продава цветни метали, отчете „значителен“ ръст на търсенето на злато. Продажбите в Обединеното кралство и Ирландия в първия ден от седмицата са три пъти по-високи от средното ниво през последните три понеделника. Според информация на компанията BullionVault клиентите в цял свят са купили общо 1,4 метрични тона злато през първата половина на годината, което е най-големият ръст от 2012 г.

Цената на фючърсите на златото се вдигна с 0,4% до 1 177,90 долара за тройунция в сутрешната сесия в Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
gabarduk
преди 9 години
толкова е голям интереса , че вече е 1170 :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
То, по твоята логика "Златото сутринта се сурна с еврото. Цената му в Тавекс през последните десет дни е поне с два- три процента надоле. " следва, че и златото не чини много. Нищо лошо, прочее: Да разберат празните кратуни, че във виртуалния ни свят, материалното продължава да е материално, а истинската СТОЙНОСТ е тази, за потребителя.На тарикатите им горят шошоните, а има къде да се скатаят поне Euro 150-160 К тук, у нас, при падащ пазар, за да изникнат обратно на възхода /ако се състои/ или, съответно, в УСД или монголски тугрици, ако искате. 12-20 млн. екз, по Еur 40-50 печалба след данъци, тук: https://***.indiegogo.com/projects/ht-economizer/x/10896729 Но, кой да си извади главата измежду бузите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
dr.5rov
преди 9 години
Времето на златото още не е дошло. Има още доста неща да се случат преди то отново да влезе във фокуса ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Не цената на златото е мръднала, а в кварталния Тавекс вместо нормалните трима балъци са се появили 4 балъци :)Резонният въпрос обаче е, къде бяха всички тези Тавекси и всякакви други търговци на злато когато цената му беше 200-300 долара? Отговорът е никъде! Появиха се след надуването на балона в златото до 1900 долара, като на върха имаше информация и за открити банкомати за злато за да могат да отговорят на голямото търсене на балъците :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
Hahoto
преди 9 години
Златото си е злато, така както тоалетната хартия си е тоалетна хартия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
comet
преди 9 години
Златото или се използва за спекулации в краткосрочен план или е дългосрочна спасителна инвестиция за вслучай на разместване на социалните пластове. Иначе то не носи лихва, а само разходии по съхранението и загуби при обръщането му във валута. 1/ При спекулациите, дребните са винаги обречени да загубят (само е въпрос на време). 2/ Ако пък спекулациите (и надеждите на болшинството онеправдани) за разместване на социалните пластове (западната мафия да загуби пред БРИКС (забележете, не пиша доларът или еврото да ги обезценят или каквото и там друго)), то международните пазари/инвеститори отдавна да бяха инвестирали в златото, но такава тенденция засега няма (вече трета години то е с 20% под пика си за последните 10години, като цената му спрямо долара е само 2.5 пъти над цената отпреди 10 години (т.е. същите пари инвестирани в нещо стабилно са по-добра алтернатива)). Отделно, дори в близката човешка история знаем за случаи когато златото е било изземвано или обявявано извън закона като разплащателно средство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Hahoto
преди 9 години
Златото сутринта се сурна с еврото. Цената му в Тавекс през последните десет дни е поне с два- три процента надоле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
gabarduk
преди 9 години
кво вдигане , кво чудо. златото изобщо не мърда."Цената на фючърсите на златото се вдигна с 0,4% до 1 177,90 долара за тройунция в сутрешната сесия в Ню Йорк" малиииииии голям скок 0,4 % :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още