IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 22 юни

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:25 | 22.06.15 г.
Акцентите в бизнеса на 22 юни

В България

Законодателни промени за отлагане на новия ценовия период в електроенергетиката ще предложи утре на извънредно заседание парламентарната комисия за наблюдение работата на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Политическата нестабилност и кризата с КТБ през миналата година са увеличили дела на сивата икономика. Това отчетоха от Асоциацията на индустриалния капитал в България на форум, на който представиха за поредна година индекса „Икономика на светло“.

В България като цяло отсъстват резултатите от борбата с корупцията, а политиците не се съобразяват с препоръките на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР), заяви Елеонора Николова, и.д. директор на Центъра.

Предприетите мерки срещу сивия сектор са довели до 11,1% номинално повече приходи от данъчните и Агенция „Митници“ към 18 юни 2015 г., в сравнение със същия период на миналата година. Така приходите в бюджета са се увеличили с 1,109 млрд. лв.

БОРИКА се фокусира върху борбата с измамите при електронните плащания. Компанията отчита ръст на приходите, печалбата, броя на трансакциите с карти и средния размер на сумата при плащания при търговци през 2014 г., но и спад на средната сума при теглене от банкомати.

По света

Германският финансов министър Волфганг Шобле не вижда предпоставки за пробив в преговорите за решаването на гръцката дългова криза. С едно изречение Шойбле успя да унищожи оптимизма за напредъка на преговорите, който прозираше от досегашните коментари на Европейската комисия.

Междувременно Европейската централна банка повиши отново тавана на спешната ликвидност ELA, която гръцките банки могат да теглят от централната банка на страната за трети път в рамките на шест дни макар сумата за момента да не е ясна.

Срокът на санкциите срещу Русия ще бъде удължен с още 6 месеца до 31 януари 2016 г., съобщиха от Съвета на министрите на ЕС след днешното заседание на министрите на външните работи в общността. В резултат руският премиер Дмитрий Медведев възложи на своя заместник Сергей Приходко да подготви предложение за разширяване на руските ответни санкции срещу ЕС.

Американският петрол спечели позиции в началото на днешния ден, след като завърши изминалата седмица на загуба. Златото пък записа колеблива петъчна сесия, но въпреки това успя да завърши на печалба на дневна и на седмична база.

Великобритания се подготвя за бърза евакуация на всички британци, които в момента са на почивка в Гърция, в случай на финансов крах на тази страна. Британското външно министерство от известно време съветва британските туристи, които пътуват в Гърция, да имат в себе си пари в брой и да не разчитат само на банковите си карти.

На борсата

Малко повече от година, след като придоби компанията „Уелкъм холдингс“, инвеститорът от Хонконг Стивън Ло стартира процеса по набиране на капитал през Българската фондова борса за реализацията на мащабния проект за градски туризъм край София.

Препоръчваме

Харесвате или не Тейлър Суифт, факт е, че певицата принуди американския технологичен концерн Apple да промени условията си за ползване на своята музикална услуга за музиканти и артисти и поясни, че ще плаща на музикантите дори и през безплатния пробен период за потребителите, което не бе първоначалният вариант.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още