IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 1 април

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:55 | 01.04.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Акцентите в бизнеса на 1 април

В България

Дискусиите около пенсионната реформа продължават и днес, на 1 април. Социалният министър Ивайло Калфин заяви, че плавното увеличение на възрастта за пенсиониране е поносима промяна и e най-добрият вариант.

Още ненаправени докрай промените и, както очаквахме, срещу тях бяха изказани критики - и от синдикатите, и от работодателите.

Председателят на парламентарната комисия Десислава Атанасова коментира, че при казуса с фалиралата КТБ някой не си е свършил работата. Тя допусна, че Цветан Василев може да присъства на заседанието на комисията или да изпрати показанията си по казуса.

Днес стана ясно, че държавата няма да има пари да построи 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, ако Westinghouse се откаже.

Мнозина си мислят, че горите в България намаляват масово. Това не е точно така – горите наистина са намалели, но с 0,2% за последните 13 години. Вижте повече в нашата Графика на деня.

По света

Петролът днес поевтиня, въпреки че не бе постигнато споразумение за иранската ядрена програма. То трябваше да бъде достигнато до вчера, но преговорите ще продължат и утре.

След забраната срещу фракинга днес Германия се приближи до разрешаването му с проучвателна цел.

Още на енергийна вълна – Гърция показа, че има интерес от участието си в газопровода „Турски поток“. Към момента плановете предвиждат крайната точка на газопровода да е на границата между Турция и Гърция и оттам газът да поема към европейските потребители. Това обаче е свързано с развитие на газовата инфраструктура на страната.

Легендарният американски инвеститор Уорън Бъфет смята, че потенциално гръцко излизане от еврозоната би могло дори да е полезно за валутния съюз.

Новата голяма наднационална финансова институция – Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции, ръководена от Китай, може и да допусне Тайван за свой член. Условие е просто страната да влезе под друго име, което да удовлетворява Пекин.

Днес излезе и новият доклад на Световната банка, според който в Русия ще има продължителна рецесия. Финансовата институция очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия да се свие с 3,8% през 2015 г. и с още 0,3% през 2016 г.

На борсата

Нов ден, нов месец и не на шега оптимизмът на Българска фондова борса надделя днес.

Препоръчваме

Всеки, който пътува в градовете знае колко е неприятно задръстването. Убедени сме, че при нас е най-зле и че нищо не се прави както трябва. Оказва се обаче, че най-лошите задръствания са в Букурещ!

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още