IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 24 март

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:15 | 24.03.15 г.
Акцентите в бизнеса на 24 март

В България

Доскоро неизвестната на никого инвестиционна компания LIC33 планира да придобие дялове в БТК, оръжейния завод „Дунарит“, „Авионамс“, НУРТС, пийпълметричната агенция „Гарб“. Това стана ясно от пресконференция, която компанията даде днес. 

Правителството поиска от новия голям инвеститор в страната LIC33 все пак да декларира произхода на средствата за тези сделки, които са доста значителни за българския пазар.

А голяма част от тези дружества са в незавидно състояние или търсят купувач и заради фалита на КТБ. Управителят на БНБ Иван Искров коментира днес, че не е готов да подаде оставката си заради недобре свършения надзор от страна на институцията, но все пак той е готов да понесе лична отговорност. 

Началникът на кабинета на президента Екатерина Захариева коментира, че връщането на изтеклото от КТБ имущество ще бъде трудно, но според нея „средствата не са се изпарили“. 

Основателят на Съюза на работодателите Васил Василев коментира днес, че успешна пенсионна реформа може да се постигне единствено при работеща икономика. Това може да стане с развитие на производството и износа.

До момента 15 сгради в София са кандидатствали и са били одобрени по програмата за „безплатно“ саниране.

По света

Германски пътнически самолет на Germanwings се разби във френските Алпи. На борда му е имало 148 души.

Петролът се търгува волатилно, като очакванията бяха за низходящ натиск. Въпреки това черното злато поскъпна леко.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви днес, че търсенето на банкови кредити от бизнеса в еврозоната се съживява, което е положителен знак за икономиката. Според него банката ще успее да изкупи облигации на стойност 60 млрд. евро този месец като част от програмата за количествени улеснения.

След вчерашната среща между Ангела Меркел и Алексис Ципрас изглежда имаше някакъв напредък и гръцкият премиер омекоти значително тона си. Въпреки това германският канцлер изпитва затруднения с това да му повярва – на него и на всеки друг гръцки политик.

Легендарният инвеститор Джордж Сорос коментира, че шансовете на Гърция да напусне еврозоната в момента са 50 на 50. Според него от самото начало на кризата всички замесени страни са действали погрешно и това е задълбочило проблема.

А износът на Германия за попадналата под международни санкции Русия достигна 6-годишно дъно, след като спадна с 35% на годишна база през януари.

Затъналата във война и с разбита икономика Украйна призова кредиторите си да ѝ дадат отсрочка. В противен случай страната е изправена пред реална възможност от фалит.

Преди 25 години Полша е бедна комунистическа страна, малко различаваща се от останалия Източен блок. Днес тя показва забележителни икономически резултати благодарение на далновидна политика. Разберете повече от нашата Графика на деня.

На борсата

Дългогодишният финансист Петко Баховски даде специално интервю за Investor.bg. Той коментира, че доскоро високите депозитни лихви са спирали търсенето на алтернативи за спестовността. Прочетете цялото интервю, за да разберете подробности и за новата му книга, която ще бъде издадена скоро.

На Българската фондова борса индексите излязоха на зелено.

Препоръчваме

Миналата година зимата продължи до доста по-късно, а лятото беше дъждовно. Едно от следствията от лошото време са намалелите продажби на бира с 5%. За отрицателната тенденция може да е допринесъл и друг фактор – данните са от Съюза на пивоварите в България, а през миналата година на пазара навлязоха редица домашни пивоварни и е възможно част от спада да се дължи на новата конкуренция.

Междувременно стана ясно, че продажбите на марката за дрехи H&M в България са се повишили с цели 30% от началото на годината

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още