IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акцентите в бизнеса на 18 март

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:55 | 18.03.15 г.
Акцентите в бизнеса на 18 март

В България

Казусът с фалиралата банка КТБ продължава, а надеждата за разрешение остава. Народното събрание одобри влизането на временен синдик в банката.

Министерство на икономиката очаква около 1 млрд. лева частни инвестиции в страната по европейската програма „Конкуренто-способност“

За периода 2000 – 2013 г. България е загубила доста гори. Данните се различават – изследване на ЕС твърди, че става дума за 30 хил. хектара, а проект на НАСА – 8 000 хектара. Една от причините за масовата сеч е нуждата от отопление. От КНСБ предупредиха за възможността от повишаване на социалното напрежение от предложените промени в Закона за енергетиката.

Туристическата година 2015 г. може да бъде по-бедна откъм едни от най-колоритните посетители – руснаците. Очакванията са за спад с до 40% от посещенията на руски туристи в страната.

И пак за туризма - концесията на ски зона „Банско“ отново предизвиква спорове. Според еколози концесионната площ се увеличава, според концесионера в договора има грешка при хектарите

Междувременно продължават дебатите как точно да бъде уреден въпросът с личния фалит. Разберете повече за тази практика и как тя би се отразила на живота у нас.

По света

Измина цяла една година, откакто в Крим бе организиран референдум с "най-демократичния резултат" от 97% за присъединяването на полуострова към Русия. През тази една година новата власт национализира над 300 имота, подложи украинското и татарското население на репресии и всички несъгласни бяха принуждавани да замълчат. А днес Русия чества този ден.

Опитът на Русия да замести газопровода “Южен поток” с “Турски поток” засега изглежда е неуспешен. Москва и Анкара не могат да се споразумеят за детайлите на сделката между тях и това може да доведе до нейния провал.

Гръцко правителство трябва да намери още 2 млрд. евро до петък. Причината за това е иск от неочакван кредитор. Разберете кой е той и защо това ситуацията все повече заприличва на гръцка трагедия.

А Европейската централна банка откри новата си сграда днес. Не всички се зарадваха на това – масови протести, изпъстрени с насилие заляха днес Франкфурт, опълчвайки се на идеята за капитализъм и централно банкиране от страна на ЕЦБ. Сред техните искания са и повече харчове за бедните страни като Гърция.

А президентът на ЕЦБ Марио Драги коментира, че еврозоната не е политически съюз, в който едни работят, а други харчат и че всеки трябва да си носи отговорността.

Наистина изненадващо израелският премиер Бенямин Нетаняху спечели изборите, въпреки че се очакваше опозицията да победи.

Пилотите в германската авиокомпания Lufthansa протестират и около 700 полета, сред които и такива от и до София, са отменени.

На борсата

Българска фондова борса днес не предложи особено динамичен ден и индексите приключиха почти без промяна.

Препоръчваме

Ако сте фен на Facebook и обичате да пазарувате онлайн, скоро ще можете да съвместите двете. Очаква се компанията да навлезе на все по-развиващия се пазар на онлайн плащанията. А Nintendo най-сетне склони да пусне Супер Марио и в мобилните устройства.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува или имате какво да споделите, очакваме мненията ви на в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 09.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още