IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 17 март

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:06 | 17.03.15 г.
Акцентите в бизнеса на 17 март

В България

В специално интервю за Investor.bg Патрик Щуденер, директор за експанзията на Uber в Централна и Източна Европа, и Пол Факет, директор за международната експанзия на Uber коментираха бизнес климата в България, развитието на услугата, плановете за развитие на бизнес хъба на Uber и новите работни места, които компанията ще създаде в страната. Прочетете цялото интервю!

Всеки десети българин е заплашен от изпадане в дълбока бедност, твърди доклад на Института за пазарна икономика. Основната част от тях са сред безработните и икономически неактивните.

Същевременно има четири специалности в България, при които има почти пълна заетост. Разберете кои са те и защо при тях има под 1% безработни и някои други интересни данни за пазара на труда.

Забраната за износ на дървесина може да доведе до загубата на 8 хиляди работни места, алармираха от браншови организации.

Новият управител на НЗОК Глинка Комитов заяви, че събираните пари от здравните вноски трябва да отиват единствено за лечение, а собствениците на лечебното заведение сами да плащат стопанските си разходи.

Представител на частните пенсионни фондове коментираха днес, че промените в Кодекса за социално осигуряване няма да повишат пенсиите. Липсата на индивидуални партиди в солидарния фонд допълнително ощетява осигуряващите се, посочва Никола Абаджиев, председател на Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Правителството обяви целта си да превърне страната в целогогодишна туристическа дестинация за руските туристи.

По света

Петролът днес продължи поевтиняването си и достигна ново шестгодишно дъно. Лоши новини за производителите на суровината и добри за потребителите.

Същевременно евентуална развръзка в преговорния процес между САЩ и Иран за ядрената програма на Техеран може да доведе до отпадане на санкциите срещу Иран. А ако това стане, първото последствие ще бъде увеличаване на иранския износ с още между половин и един милион барела петрол на ден. Тоест, цената на черното злато може да пада още.

Според президента на ЕЦБ Марио Драги еврозоната продължава да се възстановява. Той посочи, че въпреки това страните трябва да ускорят реформите, за да постигнат добри резултати.

Франция, Германия и Италия последваха примера на Великобритания и също обмислят членство в китайската Банка за развитие. Освен тях Южна Корея и Австралия също не изключват тази възможност.

Южната ни съседка Турция внася 98% от газа, който потребява, но в много близко бъдеще може и да стигне до диверсификация на газовите доставки. Как може да стане това, разберете от статията ни.

Малайзия имаше голям проблем със самолетите през последната година – един изчезна, един бе свален от про-руските сепаратисти над Украйна, а един катастрофира. Сега държавата се опитва да подобри имиджа си и създава нова авиокомпания – flymojo, с поне 20 нови самолета.

Европейският съюз искаше да отсече нова монета от 2 евро, отбелязваща 200 години от битката при Ватерло. Франция обаче не хареса идеята и след оказания натиск Европейският съюз се отказа от нея.

На борсата

Слънчевият вторник не оказа положително влияние на Българска фондова борса и повечето акции излязоха на червено. Инвеститорите остават предпазливи най-вече заради високия политически риск, смята Борислав Симеонов от Делтасток.

Препоръчваме

Рано или късно, всеки достига до възрастта за пенсия. Колкото по-рано започне да мисли и да действа по въпроса, толкова по-добри резултати ще има. И все пак, освен личните усилия значение има и страната в която живеем. Кои са 10-те най-добри страни за пенсиониране през 2015 г.?

Microsoft обяви, че казва сбогом на един браузър, станал символ на цяло поколение - Internet Explorer

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още