IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акценти в бизнеса на 13 март

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

19:24 | 13.03.15 г.
Акценти в бизнеса на 13 март

В България

Правителството реши работна група да търси единна методология за доходността на пенсионните дружества. Същевременно самите дружества поискаха оставката на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Ангел Джалъзов.

Сагата с фалиралата банка КТБ и днес продължава да доминира обществения живот в страната. Назначените квестори на КТБ коментираха, че те не се разпореждат с нейното имущество.

А затворените блокове на АЕЦ „Козлодуй“ постепенно биват премахвани. Само през миналата година са били нарязани на скрап и демонтирани 7,2 хил. тона метални съоръжения от ядрената централа.

Компанията за споделено пътуване Uber наскоро навърши три месеца в България. Нейни висши служители коментираха пред Investor.bg, че както по света, така и у нас те срещат съпротива срещу своята услуга, но продължават да вярват в свободната конкуренция.

Здравният министър Петър Москов коментира днес, че ако някой директор на болница наруши финансовата дисциплина, ще бъде сменен.

Работниците от държавния завод „Дунарит“ протестираха днес. Загубите на завода от отнемането на лиценза му достигат около 2 млн. лева.

По света

Европейският съюз блокира сделката между Унгария и Русия за изграждането на два нови атомни реактора в АЕЦ “Пакш”. Това със сигурност ще увеличи напрежението между Запада и Русия.

Дали същият този Запад не допусна грешка, когато през 2010 г. наля огромни средства в Гърция в опит да я спаси? Дали не наблюдаваме просто едно отлагане на изпадането в несъстоятелност на страната? Вече и германският финансов министър Волфганг Шойбле загърби добрия тон и заяви, че не изключва излизането на Гърция от еврозоната.

Същевременно Кипър заяви, че няма да има нужда от цялата програма за своето спасение в размер на общо 10 млрд. евро. Причината е, че страната води активна политика и извършва нужните реформи и праватизация, което вече дава резултат.

Великобритания пък обмисля и дори е достатъчно близо да стане част от Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции. Така тя е първата страна от Запада, кандидатираща се за членство в ръководената от Китай организация.

Норвежкият държавен пенсионен фонд е отчел възвращаемост от 7,6% или 67 млрд. долара през 2014 г. заради добри инвестиции.

На борсата

Петък 13-и бе добър ден за Българска фондова борса и индексите приключиха седмицата с повишения.

Препоръчваме

Модата на умните часовници може да възроди една друга мода - тази на златните бижута.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува или имате какво да споделите, очакваме мненията ви на в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още