IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акцентите в бизнеса на 23 февруари

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:23 | 23.02.15 г.
Акцентите в бизнеса на 23 февруари

В България

Скорошните местни избори може да бъдат придружени от референдум. Това е предложението на президента Росен Плевнелиев – българите да изберат дали да има електронно и/или задължително гласуване, както и други предложения за самата избирателна система.

Дискусиите около темата за дълга продължават. Икономистът Мартин Димитров от Реформаторския блок твърди, че ефектът от новите заеми ще бъде нулев. Банкерът Левон Хампарцумян пък смята, че идеята за новия дълг е добра, но не е обяснена както трябва. Министърът на финансите Владислав Горанов каза, че идеята на заема е да покрие бъдещите дефицити в бюджета до 2017 г.

Освен държавния дълг, частният също се увеличава. Междуфирмената задлъжнялост е достигнала 117 млрд. лева през 2013 г., а задълженията към банките са достигнали 46,9 млрд. лева.

Поевтиняването на петрола и газа подмина крайните цени на природния газ. Затова Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори поиска ДКЕВР да намали цената му с 23%.

На първата срещу между държавата, синдикатите и бизнеса или т.нар. тристранка, не се стигна до споразумение за здравното осигуряване, нито до обща позиция за дълга.

По света

Петролът се завърна към времето на спад и изгуби 4% от стойността си днес.

След консенсуса от петък между Гърция и нейните кредитори за отсрочка с 4 месеца, днес Атина изпрати първите си предложения за реформи.  Вижте какво съдържат те.

Популярният инвеститор Марк Фабер коментира желанието на Европа да не допусне Гърция да излезе извън еврозоната – това ще я приближи прекалено много до Русия или Китай.

И като заговорихме за отношенията между Русия и ЕС – санкциите накараха една доста обикновена стока като бананите в Русия да поскъпне значително. Цената на жълтите плодове е достигнала 15-годишен връх.

Европейският съюз от своя страна обмисля подкрепа за засегнатите от ембаргото европейски производители на свинско месо. Доколко ще са ефективни тези мерки и дали ще бъдат приети предстои да разберем.

На друг фронт – унгарският премиер Виктор Орбан загуби конституционното си мнозинство в парламента. Европейският съюз също така заплашва да спре два проекта за руски централи в страната.

На борсата

Държавна земя вече ще може да се купува и с компенсаторни записи. Решението обаче идва само около 20 и няколко години след като хората масово започнаха да си продават компенсаторните записи.

Препоръчваме

Церемонията по награждаването с "Оскари" логично доведе до... бум на свалянето на тези филми от торент тракерите.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 05.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още