IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акцентите в бизнеса на 18 февруари

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:14 | 18.02.15 г.
<p>
	&nbsp;Днес украинските сили започнаха да се изтеглят от ключовия град Дебалцево. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 Днес украинските сили започнаха да се изтеглят от ключовия град Дебалцево. Снимка: Ройтерс

В България

Темата за новия дълг, който правителството обмисля да изтегли, срещна съпротивата на БСП и АТАКА, които излязоха заедно на протест пред парламента. Премиерът Бойко Борисов пък заплаши с хвърляне на оставка за втори път, ако не се приеме заемът. И някак си не знаем коя година е – 2015 г. или 2013 г.

Финансовият министър Владислав Горанов коментира, че изтегленият дълг може да е по-нисък, ако няма бюджетни дефицити през следващите години.

Един от тези способи да няма дефицит, освен намаление на разходите и орязване на неефективната и раздута администрация, и със сигурност по-лесен, е повишаването на приходите. В тази насока правителството обмисля въвеждане на тол такса за тирове и коли, която да е не повече от 10 ст. на километър.

Друга възможност за финансиране остава капиталовият пазар, от който държавата може да се възползва. Това е мнението на Любомир Бояджиев, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на лицензираните инвестиционните посредници (БАЛИП) и член на Съвета на директорите на Българска фондова борса (БФБ), дал интервю специално за Investor.bg.

Депутатът и председател на парламентарната социална комисия Хасан Адемов коментира, че въвеждането на 10% данък за работещите пенсионери е непопулярна мярка. И как иначе - сякаш някой обича да му вземат изкараните пари?

75% от работодателите в България предлагат допълнително здравно осигуряване и други екстри на своите служители. Вижте повече в нашата Графика на деня.

По света

Въпреки подписаното и влязло в сила примирие руските войски продължиха настъплението си. Днес украинските сили започнаха да се изтеглят от ключовия град Дебалцево. Очевидното нарушение на договореностите от Минск едва 48 часа след влизането им сила не може да остане без отговор. До момента Канада обяви нови санкции срещу Русия и се очаква скоро и други страни да се присъединят.

В свой анализ The Financial Times твърди, че войната за Украйна може да бъде спечелена именно чрез икономическата мощ, а не чрез допълнително разпалване на конфликта.

По случая Суислийкс продължава да има развитие. Днес женевската прокуратура влезе в местната централа на HSBC и започна криминално разследване срещу банката за пране на пари.

Новият гръцки премиер Алексис Ципрас обяви, че с програмата за икономии е свършено. Същевременно страната му ще моли за удължение на кредитната програма с още 6 месеца, за да не изпадне във фалит.

Дефлацията носи очевидна полза за крайните потребители, но и рискове за търговците. Прочетете в тази връзка и анализа за големите европейски икономики и как им се отразява сегашната парична ситуация.

Инвеститорът легенда Уорън Бъфет се сбогува с Exxon Mobil, с което той почти се изтегли от енергийния сектор. Причината – ниските цени на петрола. Саудитска нефтена компания пък търси 10 млрд. долара заеми, за да инвестира в други отрасли. Явно бягството от сектора е повсеместно.

На борсата

Индексите на Българска фондова борса не се представиха по най-добрия начин днес и излязоха на червено.

Препоръчваме

Съседна Хърватия започва развитието на своя космическа програма - космодрум, изстрелване на сателити и изпращане на туристи и товари в космоса. Наслука! 

Екранизацията по едноименния роман на Е. Л. Джеймс "Петдесет нюанса сиво", която излезе на екраните у нас точно през уикенда за Деня на влюбените и чиято рекламна кампания беше състредоточена върху това - събра най-много зрители в България. За първите три дни от излизането й на екран историята на Анестейжа Стийл и Крисчън Грей, в чиито роли влизат Дакота Джонсън и Джейми Дорнан, е гледана от 73 295 зрители и има близо 618 хил. лева от билетите им.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още