IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акцентите в бизнеса на 4 февруари

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:53 | 04.02.15 г.
Акцентите в бизнеса на 4 февруари

В България

Министрите на туризма и на спорта се обединиха около идеята за строителство на втори лифт на Банско. Излязоха данни, че ски зоната там е внесла 277 хил. лева концесионни такси през 2013 г.

Частните пенсионни дружества имат готовност да гарантират допълнително увеличение на доходността на средствата в тях. Това ще бъде гарантирано чрез редица промени, предложени от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Нейният председател Никола Абаджиев коментира и възможността за въвеждане на мултифондовете в пенсионната система.

В близките 10-12 години може да видим все по-малко шефове в България. Новите технологии ще намалят броя им и ще намалят администрацията, показва изследване.

Изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев коментира за телевизия Bulgaria on Air, че страната има шанс да привлече инвестиции с проекти с по-ясни цели.

Последните наводнения изведоха един стар проблем "на светло". 15 язовира имат неясна собственост и съответно никой не носи отговорност за тях.

„Български пощи“ все още няма да бъде приватизирана, въпреки не особено добрите си финансови резултати. Стратегията за БДЖ пък ще е готова до средата на февруари, стана ясно от изказване на транспортния министър Ивайло Московски.

По света

Широко обсъжданата алтернатива на газопровода “Южен поток” – “Турски поток”, е потопен в редица неясноти. Не е ясно откъде ще мине, с какви средства ще бъде построен и дали изобщо е нещо повече от политическа тема. Недоверието си в проекта днес изрази и еврокомисарят за енергийния съюз Марош Шефчович.

Новото гръцко правителство смекчи тона на разговорите с Европа. Премиерът Ципрас заяви, че страната му уважава правилата на Брюксел. Въпреки това Европейската централна банка продължава да смята промените в гръцкия спасителен план за неизпълними.

Прекалено големите за фалит банки разделят депутатите в Европейския парламент. Те не могат да постигнат консенсус каква да бъде политиката на съюза спрямо тях.

За сметка на това започна подготовката за създаване на единен Енергиен съюз на ЕС, който да координира политиката на страните. Това потенциално би защитило по-малките страни като България при преговори с доставчици на суровини.

А Европа за пръв път от много време наблюдава растеж на бизнес активността и то с един умерено оптимистичен ръст.

Гледайки към САЩ, виждаме как техният президент Барак Обама обмисля промяна в данъчното облагане на средната класа. Планът му предвижда понижение на данъчното бреме за някои, но за мнозина други то ще бъде увеличено. Част от тези данъци отиват за войната срещу тероризма – едно скъпо начинание.

Поредна самолетна катастрофа в Азия днес. Поне 13 души загинаха при инцидент над Тайван.

На борсата

Българска фондова борса отчете минимален ръст днес и индексите се успокоиха.

Препоръчваме

В Русия намалиха минималната цена на водката, така че руснаците да имат едно притеснение по-малко.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви на в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още