IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акцентите в бизнеса на 3 февруари

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:08 | 03.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Акцентите в бизнеса на 3 февруари

В България

Казусът с промените в пенсионното осигуряване продължава и днес да е водеща тема. Бившият социален министър Хасан Адемов призова Комисията за финансов надзор и частните пенсионни фондове да съгласуват позициите си. Така иска да се избегне общественото объркване относно доходността на фондовете, за които Комисията и група медии твърдят, че е отрицателна, а фондовете – че е положителна.

Управителният директор на ПОК „Доверие“ Даниела Петкова коментира за Investor.bg, че откакто съществуват частни пенсионни фондове, доходността по тях съществува и надвишава инфлацията за периода.

Агенцията за бежанците обяви, че предстои изграждане на два нови центъра за настаняване на до 600 души. За бежанците ще бъдат въведени и чип карти в рамките на следващите 6 месеца.

Вицепремиерът Меглена Кунева коментира, че интеграцията на бежанците е въпрос на национална сигурност, въпреки негативните коментари на част от българските граждани.

Другият вицепремиер Томислав Дончев пък бе гост на форума „Фабрика за иновации“. На него той коментира, че проблемът с иновациите в страната не е заради липсата на финансиране, а заради липса на увереност.

Много тревожни данни за възприемането на свободата на словото в България. Едва един на всеки шестима смята, че в страната има истинска свобода на словото, показва изследване на фондация „Конрад Аденауер“.

Интересно изследване на БНП Париба показа, че за втора поредна година най-търсената стока за купуване на кредит в страна е бил именно телевизорът.

По света

Гърция представи своя нов, пореден план за преструктуриране на дълга. Ключов момент е отпадане на искането за „орязване на дълга“. Очевидното нежелание на Атина да плати дълговете си се срещна с реалността.

Според университетският преподавател Кенет Рогоф вината се дължи на вземалите заема, а последствията от кризата могат да имат изключително лоши последствия за икономическата и политическа ситуация на Стария континент.

Европейската централна банка обмисля да напусне „Тройката“ от кредитори на Гърция. И нищо чудно – има данни, че три гръцки банки използват механизма ELA за извънредно наливане на ликвидност.

Разрастването на гръцката криза може да започне в Испания. Набиращата популярност там крайнолява партия Подемос също има шансове за влизане във властта, а това повишава страховете на пазарите за паника в южна Европа.

Руската икономика също е на фокус днес. Правителството реши да отпусне 30 млрд. рубли за млечната индустрия на страната. В същото време Москва обмисля ценови контрол над храните.

След близо четири години дела, компанията на Рупърт Мърдок News Corp най-после приключи с делото в САЩ за подслушване във Великобритания. Обвинения за корупция и подслушване в крайна сметка не бяха повдигнати и случаят е приключен.

Анализатори допускат възможността Швейцария отново да се завърне към валутните войни след няколко години отсъствие.

На борсата

Специално за Investor.bg Радослав Манолов, изпълнителен директор на Адванс Терафонд АДСИЦ, даде интервю, в което представи политиката на своята компания на имотния пазар през последното десетилетие.

Българска фондова борса отчете оборот от 106 млн. лева през януари.

Препоръчваме

Disney неочаквано отложи отварянето на своя тематичен лунапарт в Шанхай, Китай. Лоша новина за китайските деца. Също   лоша новина имаше днес и за Джак Ма, създателя на сайта Alibaba.com. Ма загуби титлата си на най-богат китаец заради поредица от неприятни събития за компанията му.

И пак на далечноазиатска тема – в Япония са започнали въвеждането на роботи като служители в банки.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 06.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още