IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 2 февруари

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:32 | 02.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Част от разрушените пътища в страната днес. <em>Снимка: Агенция &quot;Пътна инфраструктура&quot;</em></p>

Част от разрушените пътища в страната днес. Снимка: Агенция "Пътна инфраструктура"

В България

Бедствията днес нанесоха сериозни щети върху пътната мрежа в страната. Председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров изчисли, че става дума за щети за поне 10 млн. лева. Бедствената обстановка вече е започнала да се нормализира и не се очаква да има усложнения.

Частните пенсионни фондове попаднаха под атаката на определени среди, които искат да внушат, че доходността им е нулева. В отворено писмо до медиите Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване опроверга това твърдение. От асоциацията посочват, че реалната доходност е положителна и е 5,56% за периода 30.03.2002-30.09.2014 г.

Бившият финансов министър Симеон Дянков коментира ситуацията в Европа. Според него ситуацията с европейската икономика може да се подобри най-рано след 2020 г.

Програмата за саниране на панелните жилища с парите на всички данъкоплатци ще цели постигане на минимален енергиен клас C.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков направи тревожна, но далеч не неочаквана констатация – в страната скоро може да има недостиг на детски лекари.

Държавата започна приватизация на миноритарни си пакети в държавни предприятия чрез Българска фондова борса. Дали тази тенденция ще се запази и с по-големите предприятия, които от години имат финансови проблеми?

По света

Новото гръцко министерство прави сондажи за евентуално преструктуриране на дълга. Едно от предложенията е за обвързване на изплащането му с темпа на растеж на БВП.

С такива предложения с потенциално много сериозни последствия – невръщането на дълг може да даде лош пример, някои се питат – трябва ли да се страхуваме от Сириза?

И въпреки популизма си, засега изглежда, че Ципрас се отказа от идеята на иска икономическа помощ от Русия. И нищо чудно предвид все по-лошите данни за руската икономика, която отчете рязък спад през януари.

Американският президент направи жест към новото гръцко правителство, с което има общи идеологически корени. Барак Обама подкрепи на думи политиката на Ципрас, заявявайки, че Гърция има нужда от ръст, а не от политика на ограничаване на разходите.

Друго също доста ляво предложение направи днес американският президент при представянето на проектобюджета за 2016 г. Той се надява да прокара като закон еднократен данък върху чуждестранните печалби на американските компании и така да събере 238 млрд. долара, както и да наложи нови, почти двойно по-високи данъци за печалбите от чужбина.

За да отговорят на все по-силното руско военно и политическо влияние в източна Украйна, САЩ обмисля изпращане на оръжия на Украйна. За това нещо от месеци насам моли украинския президент Петро Порошенко.

А заговаряйки за Европа, Джордж Фридман от Stratfor прави анализ на геополитическите промени в Европа. Той очертава какви ще са новите двигатели на събитията на континента и как ще се промени мисленето за политиката.

Хонконг отново стана арена на масови протести с искания за демокрация и свободни избори.

Споразумението за свободна търговия Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (TTIP) изглежда има значителен брой привърженици както в САЩ, така и в ЕС.

На борсата

Седмицата започна с положителни, макар и не впечатляващи резултати за Българска фондова борса.

Препоръчваме

Apple е компания, която има почитатели с религиозния плам на религиозни фанатици. Отскоро тя е и най-желаната марка в Китай.

А като заговорихме за смартфони - има интересна тенденция при продажбите им. Или телефонът ще е безумно скъп, или ще е доста евтин, а продажбите на среден клас умни машинки падат

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още