IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акцентите в бизнеса на 21 януари

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:26 | 21.01.15 г.
Акцентите в бизнеса на 21 януари

В България

Предложението на синдикатите и вицепремиера Ивайло Калфин да се повишават осигуровките срещна съпротивата на една от работодателските организации. Асоциацията на индустриалния капитал изрази становище, че трябва да се чуят всички гледни точки и да се потърси наистина работещо решение на проблема.

Специално за Investor.bg изпълнителният директор на ПОЦ Алианц България София Христова направи професионален коментар за случващото се в пенсионната система. Тя даде информация за работата на частните пенсионни фондове и тяхната доходност през последните 12 години.

Изпълнителният директор на ПОК „Доверие“ Даниела Петкова също коментира за Investor.bg, че парите в универсалните пенсионни фондове са най-добре управляваните пари в държавата. Така тя отхвърли твърденията на някои хора, че доходността по тях е ниска.

От опозицията обявиха, че намират допирни точки с управляващите за пенсионната реформа. Корнелия Нинова от БСП-Лява България коментира, че могат да се обединят по определени теми с управляващата коалиция, визирайки някои от предложенията на бившия си съпартиец и сегашен вицепремиер от АБВ Ивайло Калфин.

До края на януари ще бъда преведени директните субсидии за селското стопанство, заяви ресорният министър Десислава Танева.

На енергийна тема – удължаването на живота на останалите два блока на АЕЦ „Козлодуй“ върви по план, заяви председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов.

След засиления натиск от страна на синдикатите, правителството отстъпи от намерението си за реформа в БДЖ. Нещо повече, транспортният министър Ивайло Московски обеща допълнителни пари за затъналия в дългове гигант. Днес 40 млн. лева бяха преведени на дружеството.

Далеч по-добре справящото се Летище София отбеляза рекордно добра година. През 2014 г. са обслужени почти 4 млн. пътници или с близо 9% повече спрямо 2013 г.

По света

Падащите цени на петрола продължават да водят до много промени в света.

Френският петролен и газов гигант Total наскоро отложи сондирането за газ в българското Черноморие. Днес пък от компанията заявиха, че свиват капиталовите разходи с 10%, за да се справят със ситуацията. Друга петролна компания BHP Biliton е принудена да намали броя на платформите за фракинг на територията на САЩ, също заради падащите приходи.

Златото продължава възхода си и днес достигна 1 300 долара за тройунция за пръв път от над пет месеца. Специалисти коментират, че това поскъпване е започнало по-рано от очакваното.

Руският външен министър Сергей Лавров коментира, че опитите за изолация на страната му няма да успеят. Изявлението му дойде като отговор на западни коментари за продължаване на санкциите срещу страната заради намесата ѝ в Украйна.

Гърция отново плаши европейските пазари. Анализатори разглеждат състоянието на икономиката ѝ и някои от тях смятат, че страната няма да може да бъде спасена чрез финансови средства.

Британците постигнаха наистина добри резултати в намаляване на безработицата в страната си. Те също така много обичат да плашат гласоподавателите с тълпите европейци, най-вече от Източна Европа, които ще дойдат и ще им откраднат работните места и едновременно с това ще чакат за социални помощи. Този мит бе разбит от изследване на британския вестник Guardian, който показа, че в другите страни на съюза има повече безработни британски граждани, отколкото обратното.

За първи път в хилядолетната си история (или поне откакто имаме данни) Китай стана нетен износител на капитали. Пекин продължава да привлича сериозни чуждестранни инвестиции, но вече те са по-малки от китайските, по-голямата част от които отива в Африка и Близкия изток.

На борсата

Българската фондова борса и днес отчете слаб ден и индексите излязоха на червено.

Препоръчваме

Китайската компания Dalian Wanda ще закупи 20% от испанския гранд Атлетико Мадрид. Футболът става все по-интернационален.

И докато някои футболни фенове няма да са зарадвани от горната новина, то поне следващото е добра за всички. Световният производител на бира SABMiller отчете ръст на приходите (което значи и на пиенето на бира) в Северна Америка и Китай. Наздраве за добрите резултати!

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още