IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 20 януари

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:17 | 20.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Акцентите в бизнеса на 20 януари

В България

Днес водещите икономически новини за страната са от сектора енергетика и еврофондове.

Загубите на Националната електрическа компания втзлизат на между 600 и 800 млн. лева всяка година, заяви настоящият председател на парламентарната комисия по енергетика и бивш министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев. А предвид лошото състояние на системата и липсата на някаква реална реформа не е изненадващо, че цената на електроенергията ще продължи да се повишава.

Енергийният министър Теменужка Попова призова от своя страна правителството и бизнесът да обединят сили, за да се решат проблемите в енергетиката. Тя коментира, че в миналото решения в така важния сектор са вземани след оказан политически натиск.

Все пак има и положителни новини – Германия най-после извади България от „черния си списък“ за чуждестранни инвестиции. Това се очаква значително да подобри бизнес отношенията между двете страни.

България има да усвоява и 4,5 млрд. лева от изтеклия през 2014 г. предишен програмен период на ЕК. Причината е, че тези пари не са били усвоени за периода от 5 години. Новата европейска програма „Околна среда“ най-вероятно ще бъде одобрена в следващите три месеца, като преговорите за конкретните детайли продължават.

Страната ни ще реши част от екологичните си проблеми благодарение на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, според която на България ще бъдат преведени 76 млн. швейцарски франка, обяви министър Томислав Дончев. Предвид поскъпващия франк сумата от ден на ден става все по-сериозна.

И отново за продължаващите промени в пенсионното законодателство – вицепремиерът Ивайло Калфин защити идеята за плавно покачване на възрастта за пенсиониране, както и на вноската за пенсия. Премиерът Борисов коментира, че целта на пенсионната реформа е да има по-висока доходност на пенсиите. Остава неясно как това ще се случи, при положение, че в НОИ няма доходност изобщо, а парите се преразпределят директно между настоящите пенсионери.

Прекалената регулация на пазара на лекарства пречи на крайните потребители, тъй като ги лишава от достъп до важни медикаменти. Според председателя на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов трябва да се върви към либерализиране на този пазар, за да бъде ефективен.

Лидерът на ДПС Лютви Местан заплаши с вот на недоверие, ако министърът на здравеопазването Петър Москов не подаде оставка. Причината за това искане е „непригодността му да бъде министър“ по думите на движението

Столицата пък ще получи 28 трамвая втора ръка през 2016 г. Въпреки че са използвани, машините са Сиеменс и са значително по-ефективни от голяма част от използваните в момента.

По света

Светът очаква новината дали ЕЦБ ще започне масирани количествени улеснения по примера на САЩ, за да спаси икономиката на еврозоната. Според френския президент Франсоа Оланд ЕЦБ ще обяви това до края на седмицата. Германският канцлер Ангела Меркел коментира, че дори и да се стигне до такива мерки, те не трябва и не могат да са заместител на реалните структурни реформи.

Критика към евентуалното наливане на количествени улеснения дойде и от анализаторите на Bloomerg. Според тях планираните мерки са прекалено скромни и идват прекалено късно.

За страните от Централна и Източна Европа количествените улеснения биха имали съвсем друг ефект. Регионът има нужда от повече външни стимули, коментира експертът от UniCredit Джанфранко Бизани.

Две петролни сили сключиха съюз днес - Иран и Русия подписаха споразумение за военно сътрудничество. Силно зависимите от износа на нефт и попаднали под западни санкции страни сякаш нямаха избор, освен да са заедно.

Освен това правителството на Иран допуска, че цената на петрола може да падне още и да достигне до 25 долара за барел. Това може да е наистина пагубно за бюджета на страната.

Международният валутен фонд намали прогнозата си за световния растеж до 3,5% през 2015 г. Причината са намалелите възможности за инвестиции, което спъва растежа. Затова не е чудно и че безработните в света да се увеличат. Прогнозата на международната организация на труда е за нови 3 млн. без работа през 2015 г.

Сигурното убежище във време на криза злато поскъпна до близо 5 месечен връх. Причината е, че инвеститорите масово търсят сигурност за капиталите си.

На борсата

Неприятен ден за Българска фондова борса. SOFIX затвърди спада си от под 500 пункта днес, а другите индекси също не се справиха по-позитивно.

Препоръчваме

2014 г. е рекордна по отношение на продажбите на предмети на изкуство. Кризата в Русия пък не е попречила на приходите на кината. Явно е истина, че винаги има пари за изкуство.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още