IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Натискът на Ердоган за намаляване на лихвите оскъпи турските ДЦК

Централната банка на страната още изчаква, вероятно за да види какво ще предприеме ЕЦБ в четвъртък

16:16 | 19.01.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&quot;Какво чакате, по цял свят намаляват лихвите&quot;, обърна се Ердоган към местната централна банка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

"Какво чакате, по цял свят намаляват лихвите", обърна се Ердоган към местната централна банка. Снимка: Ройтерс

Докато чужденците изтеглят парите си от турски облигации, местните инвеститори масово ги изкупуват, залагайки, че лихвените проценти ще намалеят (цената им ще се вдигне - бел. ред.), пише Bloomberg.

Доходността на двугодишните държавни облигации падна със 147 пункта през миналия месец до 16 яунари, което е вторият най-голям спад в развиващите се пазари. Спекулацията е, че гуверньорът на централната банка на страната Ердем Башчъ ще започне цикъл на намаляване на основния лихвен процент от вторник. Чуждестранните инвеститори изтеглиха 1,1 млрд. долара от притежавания от тях дълг в турски лири в седмицата, приключила на 9 януари. Това е най-високото ниво от август месец насам.

Мнозинството от 22-мата икономисти, попитани от Bloomberg, прогнозираше, че във вторник няма да има промяна в основната лихва от 8,25%. За сметка на това пет от шест турски банки и брокерски къщи прогнозират, че политиците в централната банка ще вземат решение да намалят разходите по заемите. Причината за това е изказването от 16 януари на президента Реджеп Тайп Ердоган: „Аз ще им се обадя и ще поговоря с тях“, ако е нужно, заявявайки, че не знае какво чакат.

„Изглежда, че Ердоган тропа по вратите, които вече са наполовина отворени. Трябва да се вземе предвид, че везните са сериозно наклонени към намаляване на основния лихвен процент през следващите месеци“, заяви Пьотр Матис, стратег за развиващите се пазари в лондонската Rabobank International. “Може би гуверньорът Башчъ може да предпочете да изчака докато Европейската централна банка (ЕЦБ) разкрие новите си инструменти за паричната политика“.

За да успокои опасността от дефлационна спирала, ЕЦБ обмисля да въведе мерки за стимулиране на икономиката, които може да включват значително закупуване на държавни ценни книжа. Това ще намали доходността на световните облигации до рекордно ниски нива. Политиците от Индия до Перу и Египет намалиха своите основни лихвени проценти през последния месец.

Докато чужденците продават облигациите в турски лири, местните инвеститори увеличиха дела си до 74,5%. Това е най-високия дял от октомври, показват данни на централната банка от 9 януари.

През последната година Ердоган неколкократно призоваваше централната банка да намали основния лихвен процент. „Централната банка не мърда, докато всички останали в света намаляват основния лихвен процент“, заяви Ердоган в реч през лидери от бизнеса в Анкара на 16 януари. „Какво чакате?“

Башчъ устоява на политическия натиск, задържайки едноседмичната репо лихва непроменена от юли. Миналият януари той увеличи повече от два пъти основния лихвен процент след извънредна среща в опит да спре спада на лирата.

Миналият месец лирата изгуби 4,9% от стойността си спрямо долара. Това я постави сред шестте най-зле представящи се валути от развиващите се пазари. Тя губи 0,7% до 2,3430 за един долар към 14:00 часа българско време днес. Доходността на двугодишните облигации спада с 9 пункта до 7,40%, продължавайки спада от тази година до 62 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още