IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 13 януари

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:44 | 13.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Charlie Hebdo слага карикатура на Мохамед на корицата на последния си брой. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Charlie Hebdo слага карикатура на Мохамед на корицата на последния си брой. Снимка: Ройтерс

В България

Енергийните теми продължават да са водещи новини за пореден ден в страната.

Световният спад в цените на петрола най-после започна да се усеща повече и при нас. Прекаленият оптимизъм за евтини стоки не отговаря на реалността, напомнят икономисти. Цената на горивата е важен, но не единствен фактор при формирането на крайната стойност.

При енергетиката – ресорното министерство се сдоби с втори заместник-министър. Жечо Станков, бивши общински съветник, поема поста от днес. От ДКЕВР пък се оплакаха от липса на финансова независимост въпреки промените в Закона за енергетиката.

Агенцията по заетостта отчете, че нивото на безработица е стабилно и постепенно пазарът на труда се стабилизира. В същото време икономистът Емил Хърсев предупреди, че по целия свят има заети над 1 млн. души в индустрията на тероризма, част от тях в България. Малко странен начин за овладяване на безработицата...

Промени в начина на плащането на лекарства от НЗОК се подготвят от здравното министерство, обяви ресорният министър Петър Москов. Идеята на Москов е всички лекарства за дадено заболяване да се покриват 100% от касата и пациентът да знае, че всичко, което му е нужно, се финансира. В аптечната мрежа тези лекарства  ще бъдат маркирани в зеленo.

Директорът на „Пирогов“ проф. Стоян Миланов обърна от своя страна внимание, че реформата в здравеопазването трябва да приключи, а не да завърши със спешната помощ. Той предложи и държавно съфинансиране на клиничните пътеки за спешните случаи.

За миналата 2014 г. банковият сектор в страната ще отчете печалба от между 600 и 800 млн. лева въпреки кризата с КТБ и разклащането на системата през миналото лято, обяви главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Попов.

Излязлата отново в опозиция пък БСП подготвя протести заради така необходимата и едва започнала реформа в БДЖ. Според социалистите спирането на нерентабилни влакове е погрешно и те ще излязат на улицата, за да се противопоставят на решението на правителството.

Като заговорихме за реформи и ефективност - Българска стопанска камара обърна внимание на един сериозен проблем – излишните държавни регулации. От камарата настояха за промяна или премахване на 82 законови акта, които пречат на българския бизнес да работи, а от там страдаме всички. Нещо подобно показа и проучване на Фондация „Отворено общество“, според което България продължава да изостава след останалите страни на ЕС.

По света

Петролът днес достигна ново дъно от 45 долара за барел. Очаквано това удря печалбите на компаниите, листнати на индекса S&P 500 и най-вече на енергийните.

Далеч по-голям е ефектът при държавите, засегнати от този спад. Днес рублата отново отстъпи с 5,07% спрямо долара и достигна нови дъна спрямо еврото и долара. Въпреки това руският президент Владимир Путин не спира да взема всички важни икономически решения сам и да се опитва да изкривява реалността. Правителството му започва почти шизофренична борба против офшорните компании в отчаян опит да намери пари, за да спаси икономиката си.

Въпреки агресията срещу Украйна и водената пропагандна война срещу Европейския съюз руският външен министър Сергей Лавров изрази „искреното желание на страната от пълноформатно взаимодействие с Европейския съюз“. Дано наистина да е така. В същото време веригата магазини Metro е ударена от слабостта на руската валута, както и от санкциите за внос на определени стоки в Русия.

Още новини от Европа – членът на управителния съвет на ЕЦБ Евалд Новотни призова да се погледне сериозно на заплахата от дефлация в еврозоната. Други икономисти пък се питат колко ще струва на същата тази еврозона един индекс Grexit на излязла от общия валутен съюз Гърция.

Япония може да се похвали с най-ниското ниво на банкрути от 1990 г. насам. Това определено е добър сигнал за страната на изгряващото слънце.

На борсата

И днес индексите на Българска фондова борса завършиха с ръст, но остават притиснати от несигурността на пазара.

Препоръчваме

Френският сатиричен вестник Charlie Hebdo, който даде свидни жертви в името на свободата на словото, показва, че не го е страх. На първия му брой след терористичната атака, отнела живота на 12 души, вестникът ще сложи на корицата изображение на пророка Мохамед.

Въпреки атаката над свое кафене в Австралия в края на миналата година производителят на шоколад Lindt отбеляза сериозна печалбата си. Сладка победа над страха. 

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още