IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 5 януари

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:23 | 05.01.15 г.
Акцентите в бизнеса на 5 януари

В България

Правителственото решение да плати с парите на всички данъкоплатци санирането на панелни блокове ще бъде ограничено до година и половина. Според вицепремиера Томислав Дончев това ще накара хората да се активизират и да кандидатстват по-бързо. В същото време от Лекарския съюз настояват държавата да започне да плаща редовно здравните вноски и така да даде пример на гражданите.

В МВР пък не се обмислят съкращения, а само административна реформа. Това заяви ресорният министър Веселин Вучков.

Въпреки проблемите пред еврото като обща валута напоследък, финансистът Мартин Заимов повдигна въпроса дали България да приеме еврото. Дали сегашната ни икономическа и финансова ситуация ще го позволи, тепърва ще видим.

Общините взеха консервативно решение да не вдигат местните данъци и такси през 2015 г. и да се оправят с наличните средства.

Икономисти прогнозират, че 2015 г. няма да е много по-добра от миналата и няма как да са далеч от истината. По познание на чужди езици българите са на предпоследно място в Европа. Въпреки това бизнесът очаква ръст на заплатите с до 4% при работещите в реалния сектор.

Сигналът за тревога от шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ се оказа нереален. Блокът е бил изключен за кратко, но в момента всичко е наред. За компенсация на намаленото производство на електричество. ТЕЦ Марица Изток 2 е работила под пълна пара.

Отново на здравна тема. Според фармацевтична асоциация 100 евтини лекарства в областта на неврологията, кардиологията, психиатрията и онкологията са били изтеглени и заменени от по-скъпи алтернативи. Ощетени от това са били пациентите и НЗОК.

По света

Петролът за пореден път продължи да поевтинява и достигна ново дъно за последните пет и половина години. Петролът тип брент достигна 53,94 долара за барел, а суровият петрол се търгува за малко над 50 долара.

Силно зависимата от износа на горива руска икономика е пред колапс. Това твърди германският икономист Ханс- Вернер Зин. Поредният ден на спад на рублата като че ли потвърждава тезата му за момента, но дори и френският президент социалист Франсоа Оланд защити санкциите срещу Русия заради намесата ѝ в Украйна.

Проблемите в Гърция накараха цяла Европа да гледа към нея. Германия предупреди, че политическата нестабилност в южната ни съседка не е извинение и че Берлин няма да допусне да бъде пресиран. Въпреки уверенията анализатори смятат, че евентуално излизане на Гърция от еврозоната би имало изключително негативен ефект върху икономиката на съюза. От Европейската комисия побързаха да уверят, че членството на Гърция в еврозоната е „необратимо“.

Испания явно се справя по-добре. Безработицата в страната е спаднала много повече от очакваното през миналата година. Добра работа, сеньори!

Като реакция на агресията срещу територията си и в борба за енергийна независимост, Украйна е увеличила доставките на газ от Европа с цели 60%. Норвегия и Великобритания пък замислят изграждането на подводен електропровод, който да позволи трансфера на енергия между двете страни.

Малко новини от Поднебесната империя. Китай прекрати две държавнически ограничения от днес. Първо, Пекин премахна квотите за износ на редки метали, а едновременно с това пусна и тютюневите листа на свободния пазар. Добрите новини накараха китайските индекси да хвръкнат, като Shanghai Composite достигна петгодишен връх.

На борсата

Българската фондова борса започна година с леко понижение. Въпреки това днес бе едва първият ден, така че няма място за притеснение.

Препоръчваме

Притежателите на смартфони ще могат да се възползват от апликация, която ще показва къде има ремонти по пътищата и съответно тапи. Така ще си спестят куп главоболия и часове висене в задръстванията.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още