IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 30 декември

Най-интересното от света и у нас през погледа на редакторите на Investor.bg

18:45 | 30.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Акцентите в бизнеса на 30 декември

В България

Времето за отчети продължава и днес. От Министерски съвет обявиха, че България е разплатила близо 17 млрд. лева за периода 2007 – 2013 г. от европейските фондове. Заедно с това дойде и новината, че 106 млн. евро по програма “Регионално развитие” са били спасени и в крайна сметка ще бъдат раздадени от чиновниците. 

Отново по казуса със спорното решение на правителството за промяна в пенсионното осигуряване. Според аналази на Института за пазарна икономика, решението на правителството ще доведе до реално по-ниски пенсии. От Асоциацията на индустриалния капитал в България и частни фондове се присъединиха към протестиращите срещу решението и поискаха президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на закона, приет едва за пет дена.

Националният статистически институт отчита, че бизнес климатът отново се влошава през декември. Оказва се, че българите не емигрират толкова масово в чужбина. Страховете във Великобритания, че нашенци и румънци масово ще се изнасят към Острова засега изобщо не се сбъдват. Отделно, останалите тук пък са харчели по 6 млн. лева на час около коледните празници. Явно все пак ситуацията не е толкова зле.

Една новина, която ще засегне собствениците на компании. От 1 януари Агенцията по вписванията започва да изпраща безплатни SMS-и със своите услуги. Една малка стъпка в правилната посока.

Лютата зима навън, както и липсата на алтернативи, явно не са достатъчни за българското производство на газ. Макар и сравнително скромно само по себе си, то е намаляло с цели 60% през октомври. Да се надяваме, че това е само временно явление.

По света

Петролът удари ново историческо дъно за последните пет и половина години. Това естествено доведе до редица новини. Венецуелският президент Николас Мадуро обвини САЩ във водене на „петролна“ война срещу неговата страна и Русия.

Той не е единственият недоволен от спада на петрола. Енергийните компании в САЩ ще отчетат сериозни загуби следващата година, а някои от тях вече търсят алтернативи или затварят временно нефтени платформи. За сметка на това потребителите ще имат повече пари за други харчове и това ще балансира ситуацията.

В Русия осъдиха в доста странно дело опозиционера Алексей Навални. Срещу решението на съда вече са насрочени масови протести. В същото време Русия се обръща за помощ към ислямското банкиране. Надеждата е отнякъде да дойдат свежи пари, които да задвижат ранената руска икономика.

В същото време Украйна, пострадала и продължаваща да изпитва последствията от руската агресия, обяви че очаква спад в търговията си с Русия. Премиерът Арсений Яценюк заяви, че Русия скоро няма да бъде сред основните търговски партньори на Украйна.

Индия от своя страна обяви либерализация на режима за покупка на земя. Така огромната страна се надява да раздвижи икономиката си. Новото правителство на Япония пък планира да намалява данъците, отново с цел стабилизиране на икономиката. 

Днес бяха открити останките на полет QZ8501 на AirAsia, който изчезна близо до Индонезия. Това помрачи сериозно перспективите пред компанията, считана до скоро за изгряваща звезда.

На борсата

Въпреки, че днешният ден завърши с понижения на основните индекси бенчмаркът SOFIX изпрати годината с ръст от 6,2%.

Между другото

Акциите на Twitter приключиха годината със сериозен спад от 47%. #помощ. За сметка на това основният конкурент на компанията, Facebook, отчита ръст с 39%. Можете да споделите тези новини в някоя от социалните мрежи.

Препоръчваме

В престижната класация "Най-пиратстван филм онлайн за 2014 г." победител е... "Вълкът от Уолстрийт"! Честито! А за другия сериозен кандидат, The Interview, излязоха данни кой точно е успял да го изкара от сървърите на Sony Pictures.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите под статията или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още