IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затвориха със сериозни отстъпления

Негативно на търговията повлия предупреждението на Марио Драги за забавяне на европейската икономика

19:49 | 22.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските борси затвориха със сериозни отстъпления

Със сериозни спадове приключиха търговията в понеделник европейските акции, повлечени от надолу от разпродажби в глобален мащаб, пише WBP Online.

За лошото представяне допълнително допринесоха и коментарите на председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, който предупреди за допълнително забавяне на зле представящата се европейска икономика.

Общоевропейският индекс Euro Stoxx 50 намаля с 0,48% до 3 257,48 пункта. Германският DAX изгуби 0,51% и затвори при 9 749,54 пункта.

В Париж CAC 40 се намаля с 0,42% до 4 442,55 пункта, докато британският FTSE 100 приключи търговията при 6 773,63 пункта или спад от 0,94 на сто.

Акциите на британската верига супермаркети Tesco се сринаха с 11,76% до 202,25 пенса за акция, след като компанията направи ново предупреждение за годишната си печалба, заявявайки, че очаква тя да бъде между 2,4 и 2,5 млрд. лири.

Добивните компании също бяха от губещата страна заради ниските цени на ценните метали. Акциите на Rio Tinto поевтиняха с 3,85% до 3 056,75 пенса за акция, докато цената на книжата на Anglo American намаля с 3,26% до 11,30 евро за акция.

Пред Комисията по икономическите и паричните въпроси към Европейския парламент председателят на ЕЦБ Марио Драги предупреди от допълнително забавяне на икономиката на еврозоната, която и сега не е в най-доброто си състояние.

По-рано през почивните дни друг член на Управителния съвет на ЕЦБ – Игнасио Виско, намекна, че може и да не се наложи централната банка да въвежда нови стимули за икономиката.

Също през уикенда финансовите министри и централни банкери от страните от Г-20 заявиха, че вярват в растежа на световната икономика, но изразиха притесненията си относно продължителния бавен ход на европейската икономика.

Инвеститорите бяха притеснени и от изказването на китайския финансов министър Лу Живей, който опроверга спекулациите, че Пекин ще насърчи икономиката си с нов пакет стимули.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още