IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за инфлацията ще определят решението на ЕЦБ за паричната политика

По-ниска от очакваното инфлация би разклатила становището на ЕЦБ, че поскъпването би се ускорило на фона на възстановяването на икономиката

08:12 | 29.04.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Данните за инфлацията ще определят решението на ЕЦБ за паричната политика

Най-радикалното решение на Марио Драги - за въвеждане на негативни лихви по банковите депозити, зависи от данните за инфлацията, които ще бъдат публикувани на 30 април, пише Bloomberg.

Слабата инфлация вероятно ще принуди председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) да действа и още през следващата седмица да въведе негативни лихви по депозитите на банките или да предприеме количествени улеснения.

Икономисти, анкетирани от информационната агенция, очакват потребителските цени в еврозоната да нараснат с 0,8% през този месец на годишна база в сравнение с ръста от 0,5% през март.

По-ниска от очакваното инфлация би разклатила становището на ЕЦБ, че инфлацията би се ускорила на фона на възстановяването на икономиката. Досега Драги беше пределно ясен какво би предизвикало действия на централната банка на еврозоната. По думите му е възможно стартиране на кампания за изкупуване на активи, като се влоши средносрочната перспектива за инфлацията.

Анализатори дори очакват още едно съкращение на основната лихва, ако се влошат данните за инфлацията. От ноември миналата година основната лихва е на рекордно ниското равнище от 0,25%, а лихвата по депозитите на банките е нулева от юли 2012 г.

„Ускоряване на ръста на икономиката на еврозоната не означава, че това незабавно ще се отрази и на данните за инфлацията, като се има предвид огромният неизползван капацитет на икономиката“, коментира пред информационната агенция Йоханес Гарайш, икономист в Natixis, Франкфурт.

На 3 април ЕЦБ остави без промяна паричната си политика, а Марио Драги коментира пред журналисти, че колебанията в цените на енергията и Великденските празници може да доведат до по-висока инфлация този месец.

Данните от тази седмица ще дадат представа доколко можем да очакваме изненади. Много от политиците обаче предупреждават, че не трябва да се бърза с решението. Вицепрезидентът на ЕЦБ Витор Констансио коментира днес, че институцията ще наблюдава много повече индикатори, а не само данните от този месец.

Евалд Новотни, който оглавява Австрийската централна банка, пък настоява всякакви промени в паричната политика на ЕЦБ да бъдат забавени до юни, когато банката ще ревизира прогнозите си за растежа и инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
lozkhris
преди 10 години
Престанете с желанията и влезте в реалния свят. ЕЦБ НЯМА да направи нищо за да свали еврото - на никой не му пука какво става с реалната икономика и какво е необходимо за да се раздвижи тя. Парадът се командва от Щатите, а там искат еврото да е колкото се може по-силно, ако може да стане и 2 долара, само и само да могат да продължават да печатат като изоглавени и да раздават пари на банките безконтролно.От другата страна / но на същия бряг / е Германия, егоистична корпоративна лелка, която се интересува само и единствено от собственото си производство и износ и която желае същото - силно евро, евтини суровини,скъп готов продукт, който генерира ДДС и бетонирани продажби в ЕЗ заради липсата на разменен курс. Така че спрете - договорено е статуквото да се държи така тая година, а ако може и догодина, или завинаги. Еврото няма да падне не защото е адски подкрепена валута, а защото никой, от когото зависи не иска това да стане.А за останалите - да го д...т бедните...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още