IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street отново отвори с добро настроение*

Добрите корпоративни отчети и сделката между Novartis и GSK обнадеждиха пазарните участници

17:16 | 22.04.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Wall Street отново отвори с добро настроение*

С повишения на индексите започна сесията на Wall Street на фона на позитивните корпоративни отчети и сделката между Novartis и GlaxoSmithCline (GSK).

Близо половин час след началото на сесията индексът на сините чипове Dow Jones се повишава с 0,26% до 16 492 пункта, по-широкият S&P 500 отчита ръст от 0,27% до 1 877 пункта, а технологичният Nasdaq добавя 0,54% до 4 144 пункта.

През последните пет дни, в които имаше сесии на Wall Street, S&P 500 записа ръст от над 3 на сто, изчислява Bloomberg. Това е най-дългият период на непрекъснат ръст на индекса от октомври насам, допълва информационната агенция.

Днес Novartis и GlaxoSmithKline (GSK), обявиха, че GSK ще продаде бизнеса си с онколекарсва на Novartis и ще купи бизнеса с ваксини на конкурента си за 5,25 млрд. долара. Novartis освен това ще продаде ветеринарния си бизнес на Eli Lilly за 5,4 млрд. долара.

„Що се отнася до сливанията и придобиванията, мениджърите правят каквото трябва. Те следят портфейлите си и се опитват да спечелят от възможностите. Това трябва да оказва подкрепа на пазарите“, коментира пред информационната агенция Давид Вартенвилер от базираната в Цюрих Habib Bank AG.

Междувременно американската Национална асоциация на брокерите на имоти съобщи, че продажбите на съществуващи жилища са се понижили с 0,2% през март до 4,59 млн. на годишна база, със сезонна корекция, съобщава MarketWatch. Това е най-бавният темп на растеж на продажбите на стари жилища от март 2012 г., допълва медията.

От лятото насам темповете на ръст на продажбите на стари жилища в САЩ се забавят заради понижаващата се достъпност на имотите на фона на ръста на цените и лихвите по ипотеките.

Икономисти, анкетирани от MarketWatch, обаче очакваха още по-слаб ръст на продажбите – до 4,55 млн. жилища на годишна база. А и темповете, с които се забавят продажбите, отслабват все повече, което се възприема като знак, че пазарът се стабилизира.

Същевременно Redbook Research обяви, че през първите две седмици на април продажбите на дребно в САЩ са намалели с 0,5% в сравнение с първите две седмици на март. Индексът на Johnson Redbook Sales обаче показва, че продажбите на дребно в страната са се увеличили с 3,7% на годишна база.

* Актуално към 16.55 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още