IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия готви мащабни промени в ръководствата на държавните компании

39-годишният премиер Матео Ренци обеща да разтърси италианските елити

18:10 | 14.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ренци размаха пръст на&nbsp;политическите договорки. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ренци размаха пръст на политическите договорки. Снимка: Ройтерс

Италия се готви да обяви мащабни промени във висшето ръководство на подкрепяните от държавата компании, включително енергийните Eni и Enel, като опит да се подложат на проверка обещанията на премиера Матео Ренци за борба с връзкарството, предаде Ройтерс.

Очаква се Ренци да обяви новите имена на членовете на съветите на компаниите и на мениджърите след приключване на борсовата търговия в понеделник, предава БТА. 

39-годишният Ренци обеща да разтърси италианските елити с усилията си да съживи икономиката, която се бори да излезе от най-дългата си рецесия след Втората световна война. Той обеща повече жени на ръководни постове и раздяла с практиката на обвито в тайнственост назначаване на ръководителите на държавните компании, при което висшите позиции се разпределят в резултат на политически договорки.

„Готови сме с Eni, Enel и Finmeccanica (компания от отбранителния сектор. б. ред.), посочи заместник-държавният секретар на правителството Грациано Делрио в интервю за днешното издание на Republica.

Източници от правителството и сектора посочиха пред Ройтерс, че главният изпълнителен директор на Eni Паоло Скарони няма да бъде помолен да остане за четвърти мандат. Той най-вероятно ще бъде заместен от ветерана в компанията и сегашен ръководител на отдела за проучвания и добив Клаудио Дескалци.

Ако Дескалци бъде назначен за главен изпълнителен директор, пазарът ще реагира положително, тъй като това е бизнес, а не политическо решение, посочи италиански анализатор за газовия и петролен сектор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още