IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинската криза притиска европейските пазари

Властта в Украйна изпрати военни части в източните региони в опит да се справи с проруските сепаратисти

19:28 | 08.04.14 г. 1
Украинската криза притиска европейските пазари

Европейските акции се понижиха за втори пореден ден заради напрежението между Америка и Русия заради ситуацията в Украйна, съобщава Bloomberg.

Регионалният индекс Stoxx Europe 600 записа спад с 0,3% до 333 пункта в края на търговията, като по-рано през деня се понижаваше с до 1%. Вчера индикаторът изтри 1,2% на фона на разпродажбата на технологичните акции.

В Германия DAX 30 отписа 0,21% до 9 491 пункта, във Великобритания FTSE 100 спадна с 0,48% до 6 591 пункта, а във Франция CAC 40 изгуби 0,25% до 4 425 пункта.

„Страховете за ситуацията в Украйна нарастват“, коментира пред информационната агенция Херберт Перус от Raiffeisen Capital Management във Виена. „Малко или много загубите са свързани по някакъв начин със загубите в Източна Европа и Русия“, допълва анализаторът.

Днес Украйна изпрати допълнителни военни сили в източните региони, след като проруски настроени сепаратисти превзеха няколко от сградите на местното управление в Донецк и обявиха създаването на Донецката народна република.

Един от водачите на проруските бунтовници в Донецк - Вадим Черняков, обяви днес и създаването на "временно правителство на Република Донбас“.

Той припомни обявения от проруските демонстранти приоритет при окупирането на сградата на областната управа в Донецк в неделя - организирането на референдум до 11 май за евентуално присъединяване на Донецка област към Русия, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

Днес временната власт в Украйна изпрати военни части в Харков, за да „прочисти“ града от руските сепаратисти, съобщава Bloomberg. Вътрешният министър на страната Арсен Аваков съобщи, че се изпълнява „антитерористична операция“ в Харков, който се намира на 40 км от границата с Русия.

Ройтерс съобщи, че украинската полиция е премахнала около 70 проруско ориентирани протестиращи от центъра на града. Властта в Киев обаче трудно удържа събитията в Донецк и Луганск, отбелязва агенцията.

Същевременно американският вътрешен секретар Джон Кери коментира пред комисията по външна политика на Сената, че „там са изпратени провокатори, за да предизвикат хаос“. Кери обвини Москва, че се „опитва да създаде скалъпена криза чрез платени агенти“.

Сред най-губещите позиции се наредиха акциите на Suedzucker AG, които поевтиняха с 21%. Производителят на захар, нишесте и хлебни и набухватели обяви, че очаква печалба за цялата финансова година от около 7 млн. евро, което се разминава с прогнозите на анализаторите с около 500 млн. евро.

Пазарната оценка на Sports Direct се понижи с над 9 на сто – най-големият спад от декември, след като основателят на компанията Майк Ашли продаде дял от 4%.

Акциите на Nokia обаче се повишиха с 5 на сто – най-силен ръст от октомври 2013 г. насам, след като Китай одобри продажбата на бизнеса на компанията с молибни телефони на Microsoft Corp.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
0pk
преди 10 години
Акции...акции...сепаратисти...акции...акции...Вий майтап ли си правите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още