IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И Япония наложи санкции на Русия

НАТО извършва преоценка на отношенията си с Русия във връзка със събитията в Украйна

09:49 | 18.03.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор
И Япония наложи санкции на Русия

В изявление, поместено късно вечерта на сайта на британското външно министерство, Хейг подчерта, че Лондон "осъжда възможно най-твърдо явното пренебрегване от страна на Русия на суверенитета и териториалната цялост на Украйна".

Британският външен министър призова за пореден път Москва да започне диалог с новите украински власти и международната общност с цел намиране на изход от сегашната криза по пътя на дипломацията и в съответствие с международното право, а не да изостря ситуацията посредством "по-нататъшни едностранни и провокативни действия" след проведения в неделя в Крим референдум.

Общото събрание на ООН ще проведе пленарно заседание за ситуацията в Украйна в четвъртък, 20 март, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на говорител на неговия председател Джон Аш. То ще се състои по искане на украинския постоянен представител в световната организация Юрий Сергеев.

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов междувременно обяви, че Киев е готов за разговори с Русия във връзка с нахлуването й в Крим, но никога няма да приеме анексирането на полуострова. Турчинов каза още, че всякакви действия, водещи до масови безредици в Украйна, следва да се разглеждат като "подстрекаване на военния агресор и престъпление срещу държавата".

Руското външно министерство пък призова Украйна да стане федерална държава и да произведе нови избори. В разпространено изявление министерството призова украинския парламент да свика учредително събрание, което може да изработи нова конституция, за да стане страната федерална, предоставяйки повече правомощия на регионите си.

Русия поиска и създаването на международна група за подкрепа, която да посредничи в украинската криза. Москва предлага да бъде признат кримският референдум, както и Киев да приложи части от мирното споразумение от 21 февруари.

Русия предлага още на Украйна да се даде неутрален военно-политически статут с резолюция на Съвета за сигурност на ООН и настоява на руския език да се даде статут на втори държавен в Украйна.

Бившият съветски президент Михаил Горбачов също приветства резултата от референдума в Крим и разкритикува Запада заради заплахите за санкции срещу Русия. "За обявяването на санкции трябва да има много сериозни основания, много сериозни. И трябва да бъдат подкрепени от ООН. Волеизявлението на народа на Крим, както и възможното му присъединяване към Руската федерация като регион не представлява такова основание", коментира Горбачов.

Още за кризата в Украйна четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis
преди 10 години
добрем да си купуват Уран от Щатите тогаа или от съседните им комшии Китайците, ама не знам там с островите как ше стане далаверата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 10 години
Санкциите разбира се кьорфишек, забранили на няколко пешки да ги посещават (що не забраниха на Путин?), замразили бъдещи преговори за намсикакво (божа работа кога е щяло да се случи в обозримо бъдеще даденото събитие дори да не се бяха случили тези санкции) и замразили авоарите на руски олигарси (които след кипърската подстрижка предполагам почти не са останали, щото кой луд ще си държи парите в държави които му ги вземат?) и в крайна сметка само пушилка вдигат.Пък нашичкия президент да не бърза да подкрепя, че да не вземе да се провали туристическия сезон, и не само сезона...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
"Франция може да отмени и подписания през 2011 г. договор за доставка на Русия на два военнодесантни кораба "Мистрал" за 1,2 милиарда евро."Това се наричат санкции .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още