IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще бъде най-големият доставчик на банани в света?

Chiquita купува ирландската компания Fyffes, "ражда" се компания с около 4,6 млрд. долара годишни приходи и над 32 хил. служители

17:31 | 10.03.14 г.
Кой ще бъде най-големият доставчик на банани в света?

Дистрибуторът на плодове Chiquita Brands International Inc купува конкурента си Fyffes Plc от Ирландия, предава Ройтерс. Сделката ще се осъществи изцяло с акции.

Трансакцията ще „роди“ най-големия доставчик на банани в света, както и компания за пресни продукти с около 4,6 млрд. долара годишни приходи и над 32 хил. служители.

Акционерите на Chiquita се очаква да притежават около 50,7% от новата компания – ChiquitaFyffes, а акционерите във Fyffes ще държат останалите 49,3% от акциите. 

Двете компании изчисляват, че до 2016 г. ще реализират икономии в размер на поне 40 млн. долара годишно.

Акциите на Fyffes се повишават с над 44% до 1,29 евро за брой след обявяването на сливането, като през деня се сключваха сделки и при 1,31 евро за лот.

Информационната агенция допълва, че сделката може да създаде регулаторни проблеми, тъй като над 80 на сто от глобалния пазар на банани се контролира от 4 мултинационални компании - Chiquita, Fyffes, Fresh Del Monte и Dole Food Company.

Според Wall Street Journal пазарът на банани в глобален план се разширява. През 2012 г. износът се е увеличил със 7,3% до рекордните 16,5 млн. т, сочат данни на Организацията на обединените нации (ООН).

Историята на Chiquita датира от 1870 г., когато Лоренцо Доу Бейкър купил 160 връзки с банани в Ямайка и ги доставил до Ню Джърси, САЩ. Корабите на компанията са били използвани от правителството на САЩ по време на Втората световна война, което почти е причинило фалита ѝ.

Chiquita набира скорост обаче след войната. Тя е сред първите компании, които представят своя запазена марка, за да се възползва от нарастващото търсене на екзотични плодове.

През 1944 г. компанията представя Miss Chiquita – анимиран банан, който пеел за безбройните ползи от бананите като вкусна и здравословна храна. Образът и лесната за запомняне мелодия остават емблема на компанията за цели 50 години.

Миналото на Chiquita обаче не е без противоречия. През 2007 г. компанията плати глоба от 25 млн. долара заради нерегламентирани плащания към партизанска армия в Колумбия с цел защита. Въоръжената група обаче е в списъка на Държавния департамент на САЩ на терористичните групи.

Историята на базираната в Дъблин Fyffes започва през 1888 г., когато е осъществен първият корабен превоз на банани от Канарските острови. Стоката е продадена в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
biserz
преди 10 години
Тук следва да се спомене, че старото име на "Чикита" е "Юнайтед Фрут" или още превеждана като "Обединена плодова компания"...А историята на тази компания е много интересна и показателна и за други мултинационални компании, рожби на "свободния пазар", който май никой не е виждал на практика. Колумбия е нищо в сравнение с дългата история на тази компания, забулена в архивите на ЦРУ и други служби. През 50-те години, по данни от архивите на ЦРУ, по нейна поръчка е свалено правителството в Гватемала, резултат - 40 години гражданска война. Причината е национализация на нейната собственост, която е получена при съмнителни условия, а една част на практика е присвоена от "Обединената плодова компания". Рожбите на либерализма са интересни случаи, които имат доста тесни разбирания за понятието "свободен пазар"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още