IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските военни сили затягат контрола над Крим

Руските депутати декларираха, че ще приемат резултатите от референдума в Крим

12:23 | 10.03.14 г.
<p>
	Анексиране на Крим би изострило още повече напрежението между Русия и Украйна.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Анексиране на Крим би изострило още повече напрежението между Русия и Украйна. Снимка: Ройтерс

Руските депутати междувременно декларираха, че ще приемат резултатите от референдума в Крим. Путин е подчертал, че защитава етническото руско население в областта, което съставлява 59 на сто от населението ѝ.

Вчера украинският премиер Арсений Яценюк съобщи, че ще посети Вашингтон през тази седмица, след като вчера руският държавен глава Владимир Путин защити местното кримско правителство. Президентът на САЩ Барак Обама ще се срещне с Яценюк на 12 март. Двамата ще обсъдят възможностите за мирно разрешаване на конфликта, както и как международната общност може да помогне на Киев, като междувременно отхвърлиха референдума в Крим и го определиха като противоконституционен.

Междувременно Мустафа Джемилев, един от лидерите на кримските татари и член на парламента на Украйна, предупреди, че Русия рискува повторение на кървавите сблъсъци от Чечня, ако анексира Крим. По думите на Джемилев татари са се свързали с него, за да го информират, че „ще се бият с руснаците“.

„Имаме различни групи, които твърдят, че врагът е навлязъл на наша територия и те са готови да се борят. Ние не можем да спрем хора, които искат да умрат с чест“, коментирал е Джемилев в интервю в Симферопол, пише FT.

Анексиране на Крим би изострило още повече напрежението между Русия и Украйна заради окупацията на полуострова и увеличава риска от въоръжен конфликт, отбелязва изданието. Опозиция на Русия са кримските татари – група мюсюлманско население, което наброява около 280 хил. души (12% от населението в областта). Някои от тях вече са подкрепили сирийските бунтовници, които воюват с президента Башар ал-Асад.

Кримската криза освен това може да се интернационализира и чужди ислямски сили също да обърнат оръжието си срещу Русия, както се случи при Чеченската война.

Напрежението сред кримските татари в момента се обяснява с трагичната им история под руското управление. Регионът е завзет от Екатерина Велика през 1783 г., а през 1944 г. Йосиф Сталин депортира цялото татарско население от Крим под претекст, че е съдействало на нацистите. Стотици хиляди хора са изпратени в Узбекистан, като много от тях намират смъртта си по пътя. Десетки хиляди се връщат обратно по родните си места в Крим по време на перестройката.

В момента местните се опасяват, че руският президент отново ще изгони хората, тъй като има нужда от територията. Местните власти в Крим се опитват да убедят татарското население, че няма защо да се страхуват от руското управление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още