IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските военни сили затягат контрола над Крим

Руските депутати декларираха, че ще приемат резултатите от референдума в Крим

12:23 | 10.03.14 г.
<p>
	Анексиране на Крим би изострило още повече напрежението между Русия и Украйна.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Анексиране на Крим би изострило още повече напрежението между Русия и Украйна. Снимка: Ройтерс

Руските военни сили затягат контрола си над украинската автономна област Крим, игнорирайки призивите на Запада за оттегляне и изчакване на резултатите от спорния референдум в автономната област, предава Bloomberg.

Руснаците са задържали над 30 украински граничари, само ден след като въоръжени мъже отправиха предупредителни изстрели и спряха влизането на международни наблюдатели в областта, и са превзели командния им център в региона. Според граничните служби на Украйна руските сили вече контролират 13 гранични бази, както и фериботът през Керченския проток. Те предотвратяват и контрола на камиони, които навлизат оттам в Крим.

Руските военни освен това са започнали да минират територии в района на Херсон на север от автономната територия, както и да инсталират гранични маркери между двата региона.

Вчера обаче началникът на украинската гранична служба Павло Шишолин се закани, че граничните войски ще се оттеглят от Крим „само ако бъдат принудени“. Допълнителни групи са преместени от западните региони на Украйна към източните и югоизточните ѝ части.

Според САЩ в момента Русия разполага с над 20 хил. военни в областта на фона на значително по-малките украински военни сили там. Същевременно на украинските войници не им е разрешено да използват оръжие въпреки провокациите, коментира The Time.

Вчера Путин е разговарял по телефона с германския канцлер Ангела Меркел и британския премиер Дейвид Камерън. Той е обяснил, че Русия иска дипломатическо решение, както и че руският президент ще обсъди днес с външния министър Сергей Лавров създадането на контактна група с лидерите на Европейския съюз (ЕС), съобщи днес говорител на кабинета на Камерън.

Същевременно руският държавен глава е казал на Меркел, че „действията на легитимното кримско правителство са базирани на международното право и целят да осигурят интересите на населението на полуострова“, съобщават от Кремъл.

Меркел е коментирала, че предстоящият референдум за присъединяването на Крим към Русия нарушава украинската конституция. Тя е изразила съжалението си заради забавянето на сформирането на контактната група, посочва германският правителствен говорител Щефан Зайберт.

Меркел е обсъдила ситуацията в Украйна и с китайския президент Си Дзинпин, съобщават от външното министерство на Китай. По думите на Си Дзинпин ситуацията в Украйна е „силно чувствителна“, като той е призовал за диалог и преговори.

Последна актуализация: 19:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още