IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Великобритания се изправя пред бюджетна дупка от над 25 млрд. паунда

Оценки на местната бюджетна служба сочат, че няма кой знае какво пространство за ускоряване на растежа без нови икономии

19:54 | 07.03.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Великобритания се изправя пред бюджетна дупка от над 25 млрд. паунда

Британският финансов министър Джордж Осбърн се изправя пред „черна дупка“ от над 25 млрд. паунда в публичните финанси, съобщава FT. Това предполага, че страната ще трябва поне още една година да затяга коланите преди финансите ѝ да се балансират.

Разликата идва от действителния дефицит, който се очаква да достигне 111 млрд. паунда за периода 2013 – 2014 г. и циклично коригираният дефицит, оценяван на 85 млрд. паунда за тази финансова година.

Моделите на Службата за бюджетната отговорност показват, че правителството не може да разчита на икономическото възстановяване, за да елиминира част от бюджетния дефицит.

Промени в циклично коригираните прогнози на службата вече са били в основата на предишни решения за удължаване на правителствената политика за икономии, припомня изданието.

Британската икономика преживява забележително възстановяване, безработицата също намаля по-бързо от очакваното, но данните сочат, че няма кой знае какво пространство за ускоряване на растежа.

Оценката на администрацията поставя сериозно предизвикателство пред партията, която спечели предстоящите избори. Ако моделите се окажат коректни, следващото правителство ще трябва да приеме нови мерки за съкращаване на разходите, за да елиминира структурния дефицит и евентуално да постигне излишък.

Консерваторите обещаха да свият дефицита само с икономии, но съкращения за още 20 млрд. паунда биха предизвикали сериозно обществено напрежение и биха оказали сериозен натиск върху незащитените бюджети на местните власти и полицията. Още повече, че Осбърн вече готви икономии за 12 млрд. паунда в социалната сфера.

Лейбъристите и либерал-демократите също се изправят пред перспективата да правят големи съкращения на разходите и да вдигат данъци. И двете партии засега се насочват към собствениците на големи и скъпи имоти като източник на допълнителни постъпления в хазната.

В хода на подготовката на бюджета бюджетната служба е изправена пред труден избор на посланието, което да излъчи към финансовия министър. Администрацията може да препоръча нови икономии или сама да срине собствените си модели, като ги определи като твърде песимистични, посочва изданието.

Ако службата реши да бъде „лош вестоносец“, това обаче не означава, че ще има незабавно увеличение на данъците, а по-скоро, че строгите икономии може да продължат и до 2020 г. Моделите отчитат 24 индикатора на цикличната позиция на икономиката и повечето индикатори на икономическия цикъл, включително безработицата, заплатите и трудностите на компаниите да си намират персонал, вече показват пълно възстановяване от рецесията, но без възможност за допълнително ускорение.

Този модел е неудобен и за британската централна банка, която миналия месец публикува своя собствена оценка, според която икономиката има неизползван капацитет.

Ако службата обаче пренебрегне предупредителните знаци и даде „по-розова“ картина на финансовия министър, съществува риск растежът през следващите пет години да е по-слаб от очакваното, а дефицитът – по-висок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още