IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законът за приватизацията в Кипър мина в парламента от втория път

Правителството направи някои отстъпки на дясноцентристката Демократическа партия, за да получи подкрепата ѝ

17:07 | 04.03.14 г.
Законът за приватизацията в Кипър мина в парламента от втория път

Депутатите в Кипър одобриха спорните законодателни промени за приватизацията от втория път, след като миналата седмица отхвърлиха същите законови поправки, съобщава АП.

Това ще позволи на средиземноморската страна да получи следващия транш от спасителната помощ.

„За“ законодателството гласуваха 30 депутата, а „против“ – 26, информира още агенцията.

Законът беше одобрен благодарение на една от малките дясноцентристки партии, която успя да накара правителството да направи някои отстъпки по отношение на работните места в компаниите, предвидени за приватизация.

Левите политически сили в Кипър обаче продължават да смятат, че политиката на правителството е в посока „разпродажба“.

Кредиторите на Кипър определиха 5 март като краен срок за приемането на законодателството за приватизацията. Ако законът не беше приет, това поставяше страната в риск от фалит през следващите няколко месеца, припомня информационната агенция.

Никозия трябва да набере 1,4 млрд. евро от приватизация. Това е едно от условията на спасителния план на стойност 10 млрд. евро, който страната получи миналата година. Траншовете от помощта се отпускат при постигането на определени цели, заложени в спасителния план.

„Освен че е задължение, приватизационната програма представлява и възможност за привличането на инвестиции, ще подобри ефективността и конкурентоспособността и ще намали значително държавния контрол върху цели сектори от икономиката“, коментира финансовият министър на Кипър Харис Георгиадис след заседанието.

Кипърското правителство направи някои промени в законодателството заради опасенията за сигурността на работните места. Освен това кабинетът се съгласи парламентът да решава за разпределението на постъпленията от раздържавяването. Това са изискванията, които десноцентристката Демократическа партия настоя да бъдат включени в текстовете, за да подкрепи законовите поправки.

Въпреки допълненията обаче обществеността не подкрепя законодателството заради опасения от масови съкращения. През последната седмица в Кипър се проведе серия от протести срещу приватизационния закон, организирани от 5-те хиляди работници в компаниите, които първи ще бъдат продадени.

На първо време предстои продажбата на държавните компании в телекомуникационния сектор, енергетиката, както и пристанищата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още