IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изправя ли се Украйна пред банкова паника?

Само за три дни са били изтеглени 3,3 млрд. долара - около 7% от депозитите в местни банки

17:25 | 26.02.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Заради страховете за масов отлив на средства от банките някои от финансовите институции временно затваряха клонове и въведоха лимити за теглене на пари. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Заради страховете за масов отлив на средства от банките някои от финансовите институции временно затваряха клонове и въведоха лимити за теглене на пари. Снимка: Ройтерс

Засилват се опасенията за масово бягство от банките в Украйна заради свиването на резервите на централната банка и изтеглянето на около 7 на сто от депозитите само за 3 дни, съобщава CNBC.

Според новоназначения управител на украинската централна банка Степан Кубив резервите ѝ възлизат на само 15 млрд. долара. Данните сочат, че за периода 18-20 февруари са били изтеглени 30 млрд. гривни (около 3,3 млрд. долара), което се равнява на около 7 на сто от общата депозитна база в страната.

Оценките на Goldman Sachs за резервите от чужда валута в източноевропейската държава са още по-песимистични – банката смята, че са се свили до 12-14 млрд. долара.

Централната банка на Украйна обмисля заеми за пет от банките в страната, за да предотврати евентуален фалит заради масов отлив на депозити. Ройтерс съобщава, че институцията готви и мерки, с които да спре изтичането на капитали.

„Както и очаквахме, през февруари резервите се свиха допълнително – с още около 3 млрд. долара“, коментира Тимъти Аш от Standard Bank. „Предполагам, че това е заради хората на улицата, но и заради членове на елита около бившия режим“, коментира анализаторът. „Това определено е силно предизвикателна задача, която стои пред новото правителство“, казва още Аш.

Заради страховете за масов отлив на средства от банките някои от финансовите институции временно затваряха клонове и въведоха лимити за теглене на пари. Италианската Unicredit например временно затвори 8 от клоновете си, намали работното време на останалите и въведе максимален праг за теглените средства – 1 500 гривни на ден за клиенти на банката и 500 гривни – за клиентите на други банки. В понеделник банката отмени ограниченията, но все още не работи един от клоновете ѝ, информира изданието.

Най-големият руски кредитор Sberbank пък обяви, че прекратява кредитирането в Украйна, въпреки че все още не е наложил лимити за теглените суми.

Руската VTB информира обаче, че „продължава да оперира както обикновено в Украйна“, но не уточнява дали въведените по-рано лимити за тегленето на средства все още действат.

Никълъс Спиро, управляващ директор на Spiro Sovereign Strategy, предупреждава, че Украйна е пред финансов колапс и се изправя пред криза в стил 90-те години на ХХ век. Междувременно стана ясно, че представители на САЩ и на Международния валутен фонд са на посещение в страната, за да договорят спасителен план на стойност 15 млрд. долара. Киев обаче обяви, че има нужда от 35 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
dakl
преди 10 години
Нормално е , защото даже и "революционерите " искат по три пъти на ден да се хранят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още