IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Началникът на градската администрация на Киев напусна управляващата партия

Заедно с него партията са напуснали и още няколко депутати, което може да е знак, че държавният глава губи подкрепа

17:25 | 20.02.14 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Началникът на градската администрация на Киев Володимир Макиенко е напуснал управляващата Партия на регионите на президента Виктор Янукович в знак на протест срещу кръвопролитията по улиците на украинската столица, предаде Ройтерс.

Заедно с Макиенко партията са напуснали и още няколко депутати, което може и да е знак, че държавният глава губи подкрепа, коментира информационната агенция.

Макиенко беше директно посочен от Янукович да оглави града, припомня агенцията. В изявлението си той посочва: „Днешните събития по улиците на Украйна са трагедия за всички украинци. Човешкият живот трябва да е най-висша ценност в страната и нищо не трябва да се позволява да противоречи на този принцип“.

Макиенко разкритикува употребата на сила от службите за сигурност.

Изявлението на Макиенко беше последвано от становищата и на някои от най-големите бизнесмени в Украйна, чиито интереси по принцип са ревностно защитавани от управляващата партия.

Трима местни олигарси, вероятно заради заплахата от санкции, започнаха да оказват натиск върху Янукович да оттегли нареждането за използването на сила срещу демонстрантите и да реши кризата чрез мирни преговори с опозицията.

„Няма обстоятелства, които да оправдават употребата на сила срещу мирното население“, коментира магнатът Ринат Ахметов, който финансира частично предизборната кампания на Янукович през 2010 г. и чието състояние се оценява от Forbes на над 15 млрд. долара.

„Смъртта на хората и ранените от страна и на протестиращите, и на силите за сигурност заради уличните битки са неприемлива цена за политическите грешки“, допълва Ахметов.

Друг стоманен магнат – Виктор Пинчук, призова за намиране на мирно решение на кризата. Дмитро Фирташ, който е един от собствениците на телевизионния канал Inter, призова за спиране на кръвопролитията и се обяви против радикалните действия.

Междувременно лидерите на опозицията в Украйна отново са в парламента, за да присъстват на евентуална извънредна сесия по въпроса за прекратяването на насилието в Киев. Ще се обсъжда и смяната на говорителя на институцията, както и евентуалното оттегляне на полицейските части от центъра на Киев.

От външното министерство на Украйна пък признаха, че органите на реда използват огнестрелни оръжия „при самозащита“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още