IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поне трима са загинали при нови сблъсъци в Киев

Хиляди протестиращи украинци се бяха насочили към сградата на парламента, в която се обсъждат евентуални промени в конституцията на страната

16:23 | 18.02.14 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тежко ранените в днешните сблъсъци са около 40 души. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тежко ранените в днешните сблъсъци са около 40 души. Снимка: Ройтерс

Поне трима души са били убити по време на нови сблъсъци между протестиращите и органите на реда в Украйна, съобщават източници от опозицията в страната, цитирани от ВВС.

Полицията използва гумени куршуми и шокови гранати, за да спре хилядите протестиращи, които се опитваха да стигнат до парламента. Там политиците се събраха, за да обсъдят промени в конституцията на източноевропейската държава, с които да се ограничат правомощията на президента.

Тълпите от хора се опитаха да проникнат и в централата на управляващата партия.

Десетки хиляди протестиращи са блокирани от редици полицейски автомобили в Киев. Някои от участниците в демонстрацията замеряха полицията с павета, а други – с димки. Органите на реда отговориха с гумени куршуми и димни гранати.

Депутатът от опозицията Леся Оробец писа в профила си в социалната мрежа Facebook, че в сграда близо до парламента са открити телата на трима от протестиращите. Медицински работници, които дежурят в полевите болници, съобщават за същия брой загинали. Тежко ранените са около 40 души, сред които 7 полицаи и един фоторепортер.

Опозиционните партии в Украйна от месеци настояват да се върнат текстовете на конституцията от 2004 г., което означава, че президентът Виктор Янукович ще изгуби част от правомощията си, които получи от 2010 г. насам. Промените означават също, че парламентът, а не президентът, ще посочва премиера и повечето от членовете на правителството, както и областните управители.

Ако бъдат приети, промените ще предизвикат и предсрочни президентски избори – едно от ключовите искания на опозиционните политически сили.

Опозицията нееднократно предупреди, че неспособността на управляващите да действат ефективно допълнително ще разпали масови антиправителствени протести след период на относително спокойствие в украинската столица Киев.

Вълненията в Украйна започнаха през ноември, когато президентът Виктор Янукович отказа да подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз (ЕС), а вместо това предприе серия от стъпки за засилване на връзките с Русия, припомня медията.

Правителството на Украйна взе и огромен заем от Руската федерация. По-рано финансовият министър на Русия Антон Силуанов съобщи, че Киев ще получи транш от още 2 млрд. долара през тази седмица. Кремъл преди няколко седмици съобщи, че ще замрази плащанията до избирането на ново правителство, приемливо за Москва, след като премиерът на Украйна Микола Азаров подаде оставка през януари.

Междувременно руското външно министерство обвини чуждите медии за ситуацията в Украйна. Ройтерс съобщи, че според ведомството насилието в Киев е „директен резултат от съучастието на западните политици и европейските структури, които са си затворили очите за агресивните действия на радикални сили“.

Москва притиска Киев да се присъедини към водения от федерацията Митнически съюз, който обединява бившите републики от СССР.

Вижте в галерията кадри от днешните сблъсъци!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Да разделиш на 2 една държава е възможно най-лошото решение! Трябва само ЕС марионетките да спрат да надъхват екстремистите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
SeriousVassilis
преди 10 години
като кипър или германия с желязната стена ли!? Германия се обедини , но погледни кипър, турска и европейска част. Дали им е хубаво на хората ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
buluser
преди 10 години
най-разумно е Украйна да се раздели на две - руската част да си се присъедини ако иска официално към Русия, а европейската част към EU ... иначе винаги ще има такива проблеми ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
SeriousVassilis
преди 10 години
едни се натискат да влизат в ЕС, други пък искат да излизат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
supertrader
преди 10 години
Алтернативата им е Украйна не им трябва съюз с никой , те имат огромни запаси от алуминий а това след не много време ще е повече от това да имаш петрол или газ или злато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 10
eboyanov
преди 10 години
най-лошото от цялата работа е , че т.нар. им алтернатива е САЩ, които по нищо не се различават от братята си болшевики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още