IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинското правителство оцеля

Парламентът в Киев отхвърли вота на недоверие, внесен от опозицията

14:51 | 03.12.13 г.
<p>
	Премиерът на Украйна Микола Азаров в парламента.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Украйна Микола Азаров в парламента. Снимка: Ройтерс

Парламентът на Украйна – Върховната Рада, отхвърли вота на недоверие към правителството на премиера Микола Азаров, предаде ВВС.

Опозицията внесе вота заради масовите протести на украинците, които се провеждат от миналата седмица, след като президентът Виктор Янукович отказа да подпише търговското споразумение с Европейския съюз (ЕС).

Вотът беше подкрепен със 186 гласа, но за да мине са необходими 226 гласа, уточнява изданието.

„От името на нашето правителство бих искал да се извиня за действията на нашите правоприлагащи органи“, посочи Микола Азаров в обръщението си към парламента. Той обеща, че всеки, който е превишил правата си и е упражнил насилие над протестиращите, ще бъде наказан и призова демонстрантите да се приберат по домовете си.

Премиерът на Украйна допълни, че ЕС е готов да обмисли финансови компенсации за Киев. „Вчера, в присъствието ми, президентът на Украйна проведе дълъг телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Съгласихме се, че ще продължим с преговорите за интеграцията и свободната търговия. ЕК и ЕС са готови да обмислят финансови компенсации за Украйна“, посочи той.

Представители на Брюксел, пожелали анонимност, потвърждават пред изданието, че Янукович е поискал да изпрати делегация, която да преговаря „за някои аспекти“ от споразумението. Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу се е съгласил да приеме делегацията, но е подчертал, че Еврокомисията няма да води нови преговори.

Протестиращите в Украйна искат оставката на Азаров и президентът Янукович, а опозицията призовава за общонационален протест заради политиката на правителството, която отдалечава Украйна от ЕС.

Янукович замина на посещение в Китай, въпреки напрежението в страната. Преди това той призова протестът да бъде мирен. „Лошият мир е по-добър от една добра война“, посочи той в телевизионно изявление, като поиска от демонстрантите и полицията да избягват насилието.

Европейски дипломати обаче се опасяват, че украинският президент е готов да използва насилие, съобщава онлайн изданието EUObserver.com.

Изданието също съобщава, че вероятно ще се води нов кръг от преговори по търговското споразумение. Дипломати дори са склонни да вярват, че общественият натиск в крайна сметка ще принуди Янукович да го подпише на срещата на Киев и Брюксел през март следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още