IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсовите индекси в Азия приеха данните от Китай със смесени чувства

Във фокуса са и лихвените проценти на китайския паричен пазар, след като централната банка отказа да влее ликвидност вече трети път за последните две седмици

11:54 | 24.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борсовите индекси в Азия приеха данните от Китай със смесени чувства

Основните азиатски борсови индекси затвориха в различни посоки на фона на данните за китайската производствена активност, която удари 7-месечен връх, и покачването на лихвените проценти на паричния пазар на континента, предизвикало ликвидни опасения.

Японският Nikkei 225 и южнокорейският Kospi изтриха първоначалните загуби и финиширана на позитивна територия, с ръстове съответно от 0,42% до 14486,41 пункта и 0,54% до 2046,69 пункта.

Китайският бенчмарк Shanghai Composite не реагира на новините за производството и се сви с 0,86% до 2164,32 пункта. В Австралия S&P ASX 200 се повиши с 0,31% до 5372,89 пункта. В Хонконг Hang Seng изгуби 0,75% от стойността си и приключи сесията в четвъртък с понижение до 22826,75 пункта.

Във фокуса на анализаторите са лихвените проценти на паричния пазар, след като Централната банка на Китай отказа да влее ликвидност вече трети път за последните две седмици. Лихвеният процент по 7-дневните репо операции се повиши до 4,7-4,8%.

„Защо Централната банка на Китай не прави нищо и оскъпява кредитирането на междубанковия пазар? Не само високите цени на имотите през септември, заради които е затягането на финансовите условия, са причината. Видяхме как рекордни суми пари се вляха в китайските банки“, коментира анализаторът от IG Крис Уестън.

Изготвяният от Markit и HSBC индекс на мениджърите по покупките (PMI) достигна 50,9 пункта през октомври спрямо 50,2 месец по-рано, съобщи Ройтерс. Така производствената активност в Китай отчете 7-месечен връх за месеца. Данните идват след положителните новини за растежа на БВП на страната - през третото тримесечие икономическият ръст в Китай се ускори до 7,8%.

Топ банките в страната отписаха около 3,7 млрд. долара лоши дългове за първите шест месеца на 2013 г. Това също оказва влияние на цената на книжата на кредиторите. Акциите на Bank of China, China Construction Bank и на Bank of Communications поевтиняват с 1%.

Цените на акциите на фирмите за недвижими имоти Vanke и Gemdale спадат с 1,2 на сто всяка, след като държавната агенция Синхуа съобщи, че властите в Пекин могат да блокират продажбите на жилища, ако компаниите не приемат препоръките на правителството за цените на имотите.

В Япония акциите на Hitachi Construction Machinery и на Кomatsu поевтиняха с 1,4% и 2%, сътоветно, защото партньорът им Caterpillar не оправда очакванията на анализаторите за финансовите си резултати и ревизира целите си за годишната сума на приходите си.

Сред акциите на компаниите за потребителска електроника тези на Hitachi скочиха с 8,4%, след като компанията обяви ръст от 6,6% на оперативната си печалба за периода април-септември 2013 г.

Пазарната капитализация на Panasonic се повиши с 1,5% въпреки новината за планираното намаляване на производство на чипове и съкращаването на около 7000 служители.

В Австралия пазарът бе подкрепен от повишенията на цените на книжата на компаниите за здравни услуги. Тези на Cochlear, Resmed и Ramsay поскъпнаха с 1 на сто всяка. Цената на акциите на финансовите институции Commonwealth Bank of Australia и Australia New Zealand Banking също скочиха – и двете с по 1,3%.

Автомобилният производител Hyundai Motor изгуби 2% от пазарната си капитализация, след като обяви по-ниска от очакванията оперативна печалба за третото тримесечие. Акциите на Kia Motors поевтиняваха с 0,6%.

Тези на LG Electronics пък поскъпнаха с 0,6%, въпреки че компанията обяви най-ниската си тримесечна печалба за 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още