IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските с индекси с повишения след данните от Китай

Гуверньорът на Японската централната банка каза, че паричните стимули ще продължат толкова време, колкото е необходимо за достигането на инфлационната цел от 2%

11:37 | 18.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Азиатските с индекси с повишения след данните от Китай

В търговията в последния ден на работната седмица повечето от водещите борсови индекси в Азия приключиха с повишения след данните за растежа на брутния вътрешен продукт на Китай.

Изключение прави японският индекс Nikkei, който се понижава с 0,17% до 14561,54 пункта, но приключва седмицата с растеж от 1,09%. Китайският индикатор Shanghai Composite се повиши с 0,24% до 2193,78 пункта в петък, докато за седмицата се понижава с 1,54%.

Южнокорейският индекс Kospi се повишава с 0,58 на сто до 2054,4 пункта, финиширайки третата седмица на октомври с ръст от 1,73% и отчита двугодишен връх. В петък австралийският S&P ASX 200 прибавя 0,73% към стойността си и достигна 52321,5 пункта, а за седмицата – 1,73%. Той също регистрира петгодишен връх.

В Индия бенчмаркът Sensex се повиши с 1,5%, а тайландският SET – с 1 на сто и задмина 1480 пункта.

За третото тримесечие на 2013 г. БВП на Китай се разшири до 7,8% от растежа от 7,5%, който Националното статистическо бюро на страната отчете за второто тримесечие.

През септември индустриалното производство в Китай също се е повишило с малко спрямо очакваните прогнози – увеличението е с 10,2% на годишна база.

Индустриалните производители поведоха Nikkei надолу. Акциите на производителя на роботи Fanuc и на производителя на строителна техника Komatsu поевтиняха с над процент.

Междувременно след края на сесията в Япония гуверньорът на централната банка на страната Хирахико Курода каза, че ще продължи паричните стимули толкова време, колкото е необходимо за достигането на инфлационната цел от 2%.

Shanghai Composite прекрати четиридневната си негативна серия, а вече пети пореден ден юанът отчита рекорди спрямо долара.

В Китай най-търгувани бяха акциите на брокерските компании. Книжата на Haitong Securities и Citic Securities поскъпват с почти 2 на сто.

Фирмите за недвижими имоти Gemdale и Vanke също приключиха сесията с повишения.

В Австралия акциите на златодобивните компании Endeavor Mining и Evolution Mining поскъпнаха съответно с 9% и 7%, след като ценният метал се търгуваше при едноседмичен връх.

Цената на книжата на Warrnambool Cheese and Butter Factory се покачи с 6,3%, след като вторият най-голям акционер в компанията се очертава да бъде най-новият участник в битката за придобиването на компанията за млечни продукти.

В Южна Корея акциите на производителят на чипове LG Display поскъпнаха с 2,6%, след като компанията обяви 51% ръст на нетната си печалба за третото тримесечие.

Книжата на Samsung Engineering пък поевтиняха с 3%, след като компанията обяви малка оперативна загуба за тримесечието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още