IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на въглища в Китай може да премине пика си през 2015 г.

Новият президент Си Дзинпин обяви намерението си да намали зависимостта на страната от изкопаемите горива

16:32 | 15.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Китай потребява близо половината от световните запаси на въглища. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китай потребява близо половината от световните запаси на въглища. Снимка: Ройтерс

Търсенето на въглища се увеличи дотолкова, че му трябва малко, за да измести петрола като водещото световно гориво до 2030 г., пише CNBC. Търсенето бе задвижено от Китай, който потребява близо половината от световните запаси на въглища.

Засилват се сигналите от Пекин, че потреблението на въглища може да премине пика си, причинявайки спад в цените и прогнозите на анализаторите. Това трябва да се случи до 2015 г., ако съдим по данните на анализаторите от Националната комисия за развитие и реформи, използвани и в изследване на Citigroup.

Новият президент Си Дзинпин обяви намерението си да намали зависимостта на страната от изкопаемите горива, въпреки че засега това са само приказки, а конкретни действия няма. Администрацията му иска да намали замърсяването над Пекин и Шанхай, с което те са известни, както и да намали зависимостта на Китай от вносните горива.

Фокусът се измества към възобновяемата и ядрената енергия, което спира покачването на цените на въглищата.

Икономическият растеж на страната се забавя с по-бързи темпове, отколкото очакваха всички, намалявайки търсенето на важните за производството горива като въглищата.

Китай доминира на този пазар и всяка промяна в търсенето ще се отрази на цените в световен мащаб.

Според Citi износителите на въглища, компаниите в добивната промишленост и производителите на оборудване ще пострадат най-много от спада в търсенето.

Прогнозите за бъдещото движение на цените на въглищата са много разнопосочни. Анализаторите на Deutsche Bank посочват, че търсенето може да нарасне, ако Китай започне да трупа запаси. Запасите на азиатската страна сега са най-ниските от 2011 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още